NordNews
Avem ce spune

Cum a răspuns Stoianoglo la întrebările Comisiei Laundromat: „Nu-mi amintesc să se fi examinat la CSS tranzacții suspecte”

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a oferit răspuns în scris la întrebările Comisiei de anchetă privind Laundromatul, dar nu la toate, scrie jurnal.md. 

Stoianoglo, care la acea vreme a fost membru al Consiliului Suprem de Securitate în calitate de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, spune că nu-și amintește ca în cadrul CSS să se fi discutat despre tranzacții suspecte.

Procurorul general spune că despre tranzacțiile suspecte prin băncile din RM din perioada 2010-2014 a aflat acum 3-4 ani din presă.

Fiind întrebat ce acțiuni a întreprins din calitatea de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Stoianoglo afirmă că situația din sectorul financiar-bancar nu s-a încadrat în activitatea comisiei pe care a condus-o.

Stoianoglo a fost înrebat și despre modificările la legea privind taxa de stat, introduse în 2010 la inițiativa ministrului Justiției de atunci, Alexandru Tănase, și care au favorizat spălările de bani prin intermediul sistemului judecătoresc.

„Modificările au fost explicate atunci ca fiind o înlesnire pentru agenții economici care au avut de suferit de pe urma blocajului economic din partea Rusiei și au avut necesitatea de a se adresa în instanțele judecătorești. Deciziile respective au fost adoptate la ședința Alianței de guvernare”, spune procurorul general.

Alexandr Stoianoglo mai spune că nu cunoaște care este motivul pentru care fostul premier Iurie Leancă și-a asumat, în iulie 2014, răspunderea pentru o serie de legi, „acest lucru fiind explicat atunci prin stabilizarea situației în domeniul financiar-bancar.

În opinia președintelui Comisiei de anchetă privind Laundromatul, Inga Grigoriu, răspunsurile oferite de Stoianoglo demonstrează perpetuarea stării de impunitate în legătură cu cei care au fost implicați în această schemă.

„Ținând cont de faptul că dumnealui a ocupat funcții importante între anii 2009-2014 – ani în care s-au întâmplat evenimente nefaste pentru Republica Moldova, ce au culminat cu jaful secolului, răspunsurile prezentate încă o dată accentuează perpetuarea stării de impunitate și lipsa de responsabilitate în fața cetățenilor. Le vom atașa la raportul Comisiei cu precizările de rigoare”, a comentat șefa comisiei Laundromat, Inga Grigoriu.

Precizăm că Stoianoglo a fost invitat la audieri în cadrul comisie de anchetă privind Lundromatul, dar acesta a refuzat să se prezinte.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"