Cum alegi legumele și fructele proaspete în supermarket

Atunci când mergeți la cumpărături, nu uitați să pipăiți, ba chiar și să mirosiți fructele și legumele. Într-un cuvânt, nu alegeți doar cu ochii, scrie eva.ro.

Iată câteva regului simple de care ar fi bine să țineți cont:

Morcovi – luați-i pe cei aduși la vânzare ultimii, pentru că au stat la întuneric, nu au mustăți. Alegeți-i pe cei care au urme de verde la cap, pe cei lucioși. Zgârâieți-i puțin cu unghia, cei care nu sunt proaspeți sunt mai seci;

Cartofi – recomandat este să-i cumpărați ambalați. Sunt ceva mai scumpi și „beneficiază” de condiții mai bune de depozitare. Alegeți un sac de mai dedesubt, pipăiți cu mâna, să nu fie printre ei câțiva stricați;

Ceapa – alegeți, una câte una, cepele cu foi multe pe ele, pentru că sunt ultimile aduse. Pipăiți-le la mustăți și la codiță – trebuie să fie tari;

Dovlecei – alegeți leguma cu codița tare și puful țepos. Codița strânsă, uscată e semn clar că leguma nu e proaspătă;

Varza și conopida – trebuie să aibă cotorul alb și miros specific;

Ardei grași – ultimii aduși au codița verde, cei vechi au codița sfrijită, răsucită și uscată, chiar dacă ardeiul arată bine;

Ciupercile – cele proaspete au miros pregnat. Dacă încercați să desfaceți pielița unei pălării, aceasta se desface ușor, fără să se rupă. Tăietura de la piciorul ciupercii este alb, cele vechi însă au piciorul stafidit;

Bananele – cu cât este mai uscată codița, cu atat mai mult au stat la rece. Mai bine cumpărați banane verzi și lăsați-le să se coacă la voi acasă. E varianta ideală;

Portocalele – cântăriți-le din mână: cele grele sunt proaspete. Coaja trebuie să fie lucioasă și, dacă o încercați puțin cu unghia, ar trebui să miroase puternic;

Lâmâile – Alegeți-le pe cele care mai au o urma de verde pe ele. Sunt cele mai recent aduse;

Kiwi – capetele fructului trebuie să fie tari, iar mijlocul vag moale. Alegeți fructele care nu miros și pe cele cu puf mult pe ele, pentru că sunt din ultima tranșă;

Merele – cele mai noi sunt lucioase. Fac parte din categoria fructelor rezistente, așa că alegeți-le pe cele întregi, fără lovituri;

Pere – Alegeți doar fructele care au codiță. Apropo, aceasta trebuie să se țină bine de fruct. Puteți alege și după miros;

Ananasul – cumpărați doar fructele cu frunze, iar acestea trebuie să fie întregi și să nu lase ațe;

Roșiile – mirosul este principalul criteriu. Dacă au un miros suspect, mai bine căutați în altă parte.

Mango, papaya și alte fructe exotice – se aleg după greutate și aromă. Puneți în coș fructele cele mai grele, întregi, nelovite.

Nu cumpărați din supermarket:

  • Banane la preț promoțional. Sunt vechi și stricate. Practic aruncați bani degeaba;
  • Amestecuri de legume la tăviță (morcov, ceapă, albitură). Sunt foarte vechi;
  • Portocale la plasă. Mai bine alege marfa cu mâna ta;
  • Sucurile de portocale îmbuteliate. Mai bine faceți acasă!
  • Mere la sacoșă de plastic;
  • Kiwi preambalat;
  • Tavițe cu ardei (de trei culori diferite). Sunt vechi sau chiar foarte vechi;
  • Verdeață, spanac, salată, lobodă sau ceapă verde. Nu merită.

  Mergeți la piață!

Marfa din piață este garantat proaspătă, dar trebuie să știți să o alegeți. Oricum, nu cumpărați ceapă verde care nu are mustăți, verdeața cu tulpina despicată (a stat în apă la păstrat de ieri), loboda fără urme de pământ pe rădăcină, stevia cu tulpina despicată, roșiile cu codiță (sunt din import).

Spanacul proaspăt are varfurile rădăcinii roșiatice. Cules de două zile, pigmentul din rădăcină se oxidează și dispare.
Cumpărați din piață, de câte ori aveți ocazia, morcovi, ceapă și cartofi. Alegeți morcovii subțiri, cu funze, și păstați-i în cutia de la frigider chiar și două săptămâni, după ce ați rupt frunzele.

leave a reply