NordNews
Avem ce spune

Cum au reacționat unii politicieni la anularea mandatelor de arest pe numele lui Renato Usatîi

După ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a fost reținut de poliție, la vama Sculeni, iar la scurt timp i-au fost anulate mandatele de arest, mai mulți politicieni au reacționat.

Duminică, 16 iunie, Renato Usatîi a fost reținut de ofițerii PCCOCS la intrare pe teritoriul Republicii Moldova. După ce a ieșit din sediul Procuraturii, fostul primar de Bălți le-a promis susținătorilor care l-au aclamat că nimeni nu va mai folosi partidul pe care îl conduce pentru a atinge scopuri politice. „Vom acționa doar în interesul Republicii Moldova!”, a declarat Usatîi, subliniind că a sprijinit necondiționat noua guvernare, dar va avea propuneri pentru accelerarea proceselor inițiate de majoritatea parlamentară.
Renato Usatîi nu a dezvăluit ce se va întâmpla cu dosarul în care este cercetat.
Ulterior, Maia Sandu, Prim-ministru Republicii Moldova, a criticat, într-o postare pe facebook, decizia procurorilor:
„Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată. Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic. În acest caz, de asemenea, procurorii responsabili trebuie să răspundă în fața legii. Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție – în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale.”
Și liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă a declarat că Renato Usatîi ar fi fost trimis de Rusia să consolideze stânga pro-rusă:
„Liniștea a durat o zi. În mod cinic, agentul Rusiei intră în Republica Moldova prin România. Rusia, deja l-a trimis pe Usatîi să consolideze stânga pro-rusă, cu Dodon sau în locul lui.”
„Plahotniuc mi-a fabricat și mie dosare penale, dar nu am fugit ca Usatîi, pentru că nu am avut și nu am nimic de ascuns și nici la zile de naștere Plahotniuc nu m-a frecventat, la Usatîi, în schimb, a fost”, a adăugat Chirtoacă.
Iar ex-liberalul Valeriu Munteanu susține că există premise serioase să considerăm că „operațiunea” de anulare a arestului pentru Renato Usatâi este „primul măr otrăvit” de la Vladimir Plahotniuc pentru actuala guvernare:
„Sunt sigur că fosta guvernare încă mai păstrează controlul asupra sistemului de drept și cel al justiției, astfel, este imperios necesar ca, în cel mai scurt timp, respectând legea și Constituția să se intervină „fulger” pentru eliberarea acestor instituții de controlul PD, altfel, actuala guvernare și în mod special Maia Sandu și Andrei Năstase nu vor fi lăsați să se concentreze pe reformele absolut necesare, fiind nevoiți să intervină, de multe ori, în regim de pompieri, acolo unde „regimul aflat în diaspora” va semăna zâzanie și teme controversate pentru bruierea agendei publice.”
Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Renato Usatîi va deveni  principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, după ce liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru” a revenit în Republica Moldova.
„Prognozez astăzi că Renato Usatii va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, dacă nimic nu de schimbă”, a scris Dionis Cenuşă pe pagina sa de Facebook.
Amintim că, pe 24 octombrie 2016, Judecătoria sectorului Centru a emis un mandat de arestare pe numele lui Renato Usatîi. De atunci, Usatîi, care era la Moscova, a oferit zeci de interviuri pentru presa din Republica Moldova, continuând astfel să lupte împotriva lui Vladimir Plahotniuc.
În luna mai a cestui an, presa din Moldova scria că Usatîi era anunțat în căutare de autoritățile ruse, iar fostul primar de Bălți a confirmat atunci că nu se mai află pe Teritoriul Federației Ruse.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata