NordNews
Avem ce spune

Cum decurge recuperarea miliardului furat şi cât mai rămâne de rambursat

Pe parcursul anului trecut nu s-a atestat o evoluţie semnificativă în procesul de recuperare a activelor fraudate de la cele trei bănci falite (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială), scrie tvrmoldova.md

Potrivit Mold-street.com, datele Ministerului Finanţelor arată că, în anul 2021, cele trei bănci în procedură de lichidare (din 16 octombrie 2015) au încasat ceva mai mult de 145 de milioane lei, în procesul de recuperare a banilor dispăruţi. Adică, aproximativ câte 12 milioane lei pe lună.

Astfel, la 1 ianuarie 2022, valoarea activelor recuperate de cele trei bănci se situa la circa 2.745,7 milioane lei, majoritatea provenind din titluri executorii, proceduri de insolvabilitate şi încasări aferente creditelor.

Pe de altă parte, cele trei bănci, ce au făcut parte din ShorHolding, au rambursat doar 2.674,8 milioane lei din creditele de urgenţă, în valoare de 14,12 miliarde lei, asigurate cu garanţii de stat şi acordate de Banca Naţională a Moldovei în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015.

Astfel, mai rămâne de rambursat circa 11,45 miliarde de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"