NordNews
Avem ce spune

Cum Plahotniuc, Iaralov și Vitiuc s-au jucat de-a „criza gunoiului” la Bălți cu Usatîi și Grigorișin

Dumitru Rusnac, fondatorul companiei Salubrity Solutions, cea care s-a ocupat de salubrizarea mun. Bălți până la „criza gunoiului” din decembrie 2017, a scris pe pagina sa de facebook despre cum s-a pus la cale această “criză” și cine a fost implicat în “facerea” ei. Rusnac invocă, în acest context, nume importante din politica națională și locală: Vlad Plahotniuc, Vladimir Vitiuc, Serghei Iaralov, Renato Usatîi, Nicolai Grigorișin și Gheorghe Cavcaliuc. El mai spune că aceștia au fost implicați nu doar în organizarea acestei crize.

 

Rusnac afirmă că nu au putut ajunge la un numitor comun cu autoritățile locale din Bălți în cee ace privește evacuarea la timp a gunoiului menajer și s-a adresat lui Vladimir Vitiuc, pe atunci vice-președinte al Parlamentului din partea Partidului Democrat. Acesta din urmă, l-a trimis la  Serghei Iaralov, mâna dreaptă a fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc.
,,El a crezut în calculele mele, pentru că-mi știe abilitățile și m-a dus la Serghei Iaralov. Iaralov a numit mai multe comisii, care au verificat ceea ce-am spus. O săptămână întreagă, de dimineată până seară, o mulțime de juriști și contabili au văzut documentele și au analizat consecințele plecării mele din Bălți. Rezoluția experților a fost fără echivoc: orașul se afla într-o criză gravă”, a scris Rusnac.
În urma acestei întrevederi, spune Rusnac, în PD au fost luate un șir de decizii, cu implicarea celor mai importanți actori ai formațiunii, care au hotărât să folosească așa-zisa „criză a gunoiului” în scopuri politice:,,Iaralov a explicat succint situația și Plahotniuc a stabilit tonul: poziția sa a fost aceea de a trimite echipe în Bălți, pentru a curăța orașul și a arăta că Renato este un primar rău și nu poate curăța nici gunoiul. Apoi s-a vorbit despre modul cum să redăm mai bine informația. La final, au întrebat ce cred eu. Am răspuns că desantul nu ar rezolva problema, ci doar ar întârzia catastrofa. Faptul că guvernul va cheltui mulți bani pentru curățarea gunoiului, nu va da nimic, într-o săptămână gunoiul va fi la loc. Răspunsul la comentariul meu m-a stupefiat: «Nu este mare lucru, îl vom scoate din nou la Paște». Atunci, mi-am dat seama că nimeni nu va rezolva criza gunoiului, ei doar au vrut să o folosească în scopurile lor politice. Asta a fost super cinic!”
Rusnac nu ar mai fi dorit să le facă jocul murdar și i-a spus lui Iaralov că cooperarea lor a luat sfârșit. În consecință, Iaralov, împreună cu Vitiuc, au recurs la șantaj și amenințări: ,,I-am spus lui Iaralov că colaborarea noastră se încheie aici, pentru că nu vreau să mai fac afaceri cu ei. Reacția lui a fost dură, a țipat și a amenințat. Voia să rămân la cheremul lor. Pentru ce, nu-mi era clar la acel moment. Am crezut că acest lucru este legat de viitoarele alegeri pentru funcția de primar. Afacerea lor s-a dovedit a fi mai largă. Nu mi-a păsat de amenințarea lui Iaralov. M-am ridicat și am plecat, ignorând isteria lui. N-am înțeles de ce toată lumea se teme atât de mult de el. Vitiuc m-a ajuns după 15 minute. Era palid la față. M-a rugat să nu stric totul și să continui să cooperez. El m-a amenințat cu arestări, făcea isterie și mă implora. Mă ruga să fiu om și să am calități morale. Cât de cinic era! Așa de speriat a fost. Nu-l mai văzusem niciodată pe Vitiuc atât de speriat. Era gata pentru orice !”

După mai multe discuții, Vitiuc l-ar fi rugat pe Rusnac să scrie o plângere împotriva lui Nicolai Grigorișin, cu privire la ilegalitățile comise de acesta.
,,Mi-a cerut să-l linșez informațional pe Grigorișin și să cooperez cu ancheta și cu Oficiul Central al PDM-ului. Am avut o înțelegere: eu rămân în Chișinău până la alegerile locale și mă ocup de Grigorișin. În schimb, îmi cumpără pachetul de acțiuni de 70% din companie pentru 1 milion de euro. Restul de 30% îi aparțineau lui Vitiuc. Asta înseamnă că afacerea era astfel: el cumpără compania, eu scriu o plângere împotriva lui Grigorișin și îl împiedic să câștige alegerile. Mi s-a părut că tranzacția a avut succes: Grigorișin este, într-adevăr, un criminal și credeam sincer că ar trebui pus la pușcărie… În plus, Vitiuc deja îmi era dator cu 150.000 de euro, bani pe care i-i împrumutasem. Am înțeles că ruperea relației în acel moment ar face dificilă returnarea banilor (Vitiuc este foarte lacom). Pe scurt, am fost de acord, mi s-a părut o cale de ieșire din situație. Asta la prima vedere! Cu ei așa e întotdeauna: la prima vedere, totul este corect și bun”, menționează Rusnac.
Și Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, a fost implicat în procesul de inculpare al lui Nicolai Grigorișin. Edilul de Bălți a fost acuzat că ar fi furat 15 milioane de lei din bugetul municipal.
,,În primul rând, trebuia să scriu o declarație la miliționerul lor, așa, că declarația mea să nu se piardă. În al doilea rând, am fost prezentat acestui polițist într-o cafenea în prezența lui Cavcaliuc și nu în birou. Mai târziu, am intrat în biroul polițistului, fără să mă înregistrez la intrare. M-a întâlnit la intrare, m-am dus în mașină și amândoi am oprit la minister. Părea suspicios.”a spus Rusnac.
Verificarea declarațiilor scrise la poliție a durat ceva vreme, fiindcă atunci Usatîi ducea discuții cu PD, iar în acest timp Grigorișin, fiind speriat, vroia să discute cu Vitiuc. Situația s-a aplanat însă, după ce Plahotniuc s-ar fi înțeles cu Usatîi: ,,Totul avea loc vara trecută. Tocmai când Renato negocia cu PD. Chiar înainte de alegeri, Vitiuc mi-a spus că Grigorișin căuta o cale de ieșire, prin tatăl său. Înainte de asta, Grigorișin m-a rugat de câteva ori să-i organizez o întâlnire cu Vitiuc. Îi era foarte frică să nu fie închis și-și dorea protecția lui Vitiuc. Mi s-a părut sălbatic, deoarece acum câteva luni, acest om protesta împotriva lui Vitiuc, dar se pare că frica este o mare putere… Deci, întâlnirea a avut loc după ce Renato a convenit asupra cooperării cu Plahotniuc. După întâlnirea lui Vitiuc și a lui Grigorișin, era clar că acesta din urmă va deveni primar.”
Rusnac mai spune că tratativele dintre Plahotniuc și Usatîi au fost duse la bun sfârșit de către Vitiuc și Grigorișin, iar el a fost un intermediar pentru întâlnirile celor doi. Ajutorul din partea lui Vitiuc a făcut ca Grigorișin să devină primar: ,,În esență, Renato făcuse înțelegerea cu Plahotniuc, eu eram intermediar, iar Grigorișin și Vitiuc au încheiat-o. Esența înțelegerii cu Grigorișin: ascultați! Esența înțelegerii cu Renat: ați auzit materialul audio, era: Usatîi trebuia să-i discrediteze pe Sandu și pe Dodon… Contracandidatul lui Grogorișin, Alexandr Usatîi, nu a avut nici o șansă. Dacă sondajele arătau că are o șansă, erau pregătite o sută de combinații și intrigi, ca să-l nimicească. De fapt, socialiștii au avut noroc că nu urcau în raiting, altfel, ar fi existat un risc, era atât de multă murdărie «что капец». Nu sunt șanse de victorie, dacă Vitiuc este implicat. Sau, mai degrabă, nu au fost. Astăzi Vitiuc este un nimeni. Doar un tip care e dator cu o mulțime de bani și se ascunde.”
În realitate, toate aceste scenarii au fost create pentru a-i speria pe Renato și Grigorișin și pentru a-i face să accepte anumite condiții.
,,Toate acestea au fost pentru a-i speria pe Renato și Grigorișin și a-i convinge să coopereze. Când totul s-a făcut și Grigorișin a devenit primar, totul a dispărut: polițiștii, cazul și restul”, precizează Dumitru Rusnac, care recunoaște că a fost folosit.
Contactați de reporterul NordNews, Vladimir Vitiuc nu a nici răspuns la telefon și nici la mesaje.

Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a declarat că nu comentează aberațiile lui Rusnac. Ceilalți vizați – Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov – nu au fost de găsit, iar Renato Usatîi a spus că va veni cu o declarație mai târziu.
Compania Salubrity Solutions, care aparținea lui Dumitru  Rusnac,  a cedat serviciul de salubrizare a municipiului Bălți în iarna lui 2017. Acesta a fost preluat de Întreprinderea Municipală Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți.
*Notă: Redacția NordNews oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în acest material.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata