NordNews
Avem ce spune

Cum poți depune dosarul pentru studii la liceele și colegiile din România și de ce acte ai nevoie

Perioada de admitere la liceele și colegiile din România pentru elevii din Republica Moldova începe pe 15 iulie și va dura până pe 22 iulie. În acest context, îți prezentăm toate momentele importante de care trebuie să ții cont atunci când depui dosarul pentru studii peste Prut, scrie diez.md

După ce v-ați ales instituția la care vreți să învățați (dacă nu ați reușit acest lucru, puteți vedea locurile bugetare pentru basarabeni AICI), trebuie să vă pregătiți dosarul. Acesta trebuie să includă următoarele documente și se întocmește în felul următor:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Exemple de anexe necesare: Anexa nr. 2diplomă/certificat de absolvire gimnaziufoaia matricolă pentru clasele V-VIII, respectiv V-IX / situația școlară care să cuprindă media generală / an de studiu.
Anexele pe care trebuie să le completezi: Anexa nr.2Solicitare înscriere pentru clasa inferioară.
Completarea fișei de înscriere se face cu respectarea indicațiilor următoare:

 • Partea de date generale ( nume, adresa, școala absolvită ) se completează cu LITERE MARI, LATINE. Se încarcă electronic o fotografie care să se încadreze în chenarul de pe fișă
 • Se completează obligatoriu de către candidat toate celulele cu note/ medii solicitate în fișă. Toate mediile se calculează cu 2 zecimale fără rotunjire. Completarea cu date false atrage după sine anularea concursului pentru candidații respectivi.
 • Opțiunile se completează într-o prima etapă pe o ciornă, în momentul când se finalizează completarea pe ciornă se transcriu pe fișă – fișier PDF.
 • Un absolvent de 8 clase din Republica Moldova poate completa doar coduri pentru școala profesională coduri de la 3001 la 3281. Dacă se completează coduri pentru clasa a IX-a liceu – de la 1001 la 1701 NU primește bursa.
 • Un absolvent de 9 clase din Republica Moldova poate completa pe fișă coduri pentru liceu si școala profesionala, clasa a IX-a și/sau coduri pentru clasa a X-a în orice combinație
 •  Trebuie avut în vedere faptul că repartizarea candidatului se face la primul cod la care aplicația informatică găsește un loc liber în momentul analizei opțiunilor completate de fiecare elev. Analiza fișelor se face în ordinea dată de locul ocupat în ierarhia admiterii.

Cum se calculează media de admitere?

Formula de calcul este următoarea: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x MEAG

unde:

MA = media de admitere.
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a IX-a
MEAG = Media de Absolvire a Gimnaziului.
Media generală și media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.


Când și unde poți depune dosarul?

 • Dosarele se transmit doar sub forma de fișiere informatice, conținând scanarea actelor solicitate pentru înscrierea la concursul de admitere.
 • Fișierele vor fi transmise doar la o adresă electronică / o platformă dedicată acestui scop, care va fi comunicată pe site-ul http://www.isjiasi.ro/ (la secțiunea Admitere elevi din Republica Moldova), în data de 14 iulie 2020.
 •  Până pe data de 15 iulie 2020, vor fi pregătite și scanate documentele solicitate. Toate fișierele scanate vor fi în formatul PDF (Portable Document Format). Fișiere pdf se pot obține prin scanare cu un scanner dedicat sau cu telefonul mobil/ tableta (există tutoriale pe internet cu explicații în acest scop). Documentele dosarului trebuie scanate în format A4 sau inferior, astfel încât fișierul rezultat sa fie lizibil și, în același timp, să nu fie mai mare de 1 GB pentru 2 pagini scanate.

! Aceste condiții vor fi respectate cu strictețe, altfel fișierele nu vor putea fi încărcate pe platforma dedicată înscrierii.
! Dosarele trimise în format fizic (prin poștă, delegat sau personal etc.) nu vor fi evaluate.


Când și unde vor fi afișate rezultatele?

 • Rezultatele vor fi afișate pe 27 iulie 2020, pe http://www.isjiasi.ro/ (la secțiunea Admitere elevi din Republica
  Moldova) sau AICI!
 • Rezultatele finale vor fi afișate pe 31 iulie 2020, pe site-ul http://www.isjiasi.ro (secțiunea Admitere elevi din Republica Moldova)/la secțiunea Examene – Admitere şi pe site-ul M.E.C.) sau AICI!
 • Până la afișarea rezultatelor, candidații trebuie să aibă mereu telefonul în preajmă (cu numărul completat pe
  fișa de înscriere), să consulte zilnic contul de e-mail scris la datele de contact;
 • Actele originale, după care s-au făcut fișiere pdf, se depun la începutul anului școlar la unitatea unde elevul
  este admis;
 • Pentru informații suplimentare referitoare la cazare, bibliografia pentru proba de verificare a cunoștințelor de
  limbă străină, bibliografia pentru proba de aptitudini la vocațional, data susținerii acestor probe se va lua
  legătura direct cu unitatea unde este admis elevul.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"