NordNews
Avem ce spune

Cum să ne bronzăm fără a ne pune sănătatea în pericol

Temperaturile generoase ale acestei veri ne tentează să obținem un bronz ideal. Mulți își doresc să-l obțină rapid și fără riscuri. Totuși, există detalii de care ar trebui să ținem cont, dacă nu dorim ca vacanța noastră să devină un coșmar din cauza unor insolații sau al apariției unor boli ale pielii. În acest context, medicul Paulina Pelevaniuc vine cu câteva sfaturi utile.
Cantitatea și calitatea radiațiilor ultraviolete, spune Paulina Pelevaniuc, diferă în funcție de momentul zilei, de altitudinea și latitudinea zonei unde facem plajă. Astfel, între orele 10:00 și 17:00, predominante sunt razele ultraviolete de tip B care ard pielea, iar pe termen lung pot provoca cancerul de piele.
,,Evitați să vă bronzați între orele 10:00 – 17:00. Dacă până a ajunge pe plajă va-ți aflat în fața soarelui, nu vă grăbiți să intrați în apă. În decurs de 15 minute trebuie să stați undeva la umbră, să consumați apă, un pic să vă răcoriți, apoi vă puteți scălda. În apă nu stați mai mult de 15-20 de minute sau chiar mai puțin, dacă simțiți că apare așa numita ,,piele de găină”. Dacă vi se face frig, ieșiți neapărat din apă. Se recomandă să vă ștergeți imediat, după ce ieșiți din apă, deoarece picăturile de apă sunt asemeni unor ,,lentile” specifice, care atrag razele solare și puteți obține arsuri, îndeosebi, dacă este vorba de apă de mare. Aceasta conține cristale de sare care sporesc acest efect. Înainte de a pleca la odihnă, trebuie neapărat să consultați medicul, pentru a stabili, dacă această vacanță nu vă pune sănătatea în pericol.”, spune Paulina Pelevaniuc.
În funcție de pigment, există șase fototipuri de piele. Cele șase fototipuri – de la blond la negru – se pot stabili prin pigmentul pielii și prin răspunsul la o întrebare banală: „Te bronzezi ușor?”
 ,, Persoanelor care fac parte dintr-un fototip mai deschis le este recomandat să se bronzeze la început doar pentru 5-10 minute. Pentru cei cu fototipul închis  – de la 15 la 20 de minute. Această perioadă este indicată pentru o singură zi. Cu fiecare zi, puteți mări timpul de expunere la soare cu câteva minute. Pentru un bronz minunat sunt necesare 2 săptămâini, pe parcursul cărora ve-ți sta zilnic câteva minute la soare. În rest, petreceți timpul la umbră. Chiar și în umbră sunt suficiente raze ultraviolete, pentru a obține un bronz frumos. După ce va-ți expus la soare, intrați în apă treptat, nu vă aruncați. Ar fi de dorit, pentru început, să vă stropiți corpul cu apă, apoi să vă scăldați. De fiecare dată când ieșiți din apă, este necesar să aplicați o cremă de protecție solară cu factorul SPF30+ sau SPF50+.”, afirmă Paulina Pelevaniuc.
 Copiii au nevoie să bea mai mult lichid decât de obicei, așadar, oferiți-le des apă. Copiii alăptați vor cere mai des sân, tocmai pentru că și ei au nevoie de mai multe lichide.
,, Copiilor cu vârsta de până la 3 ani nu le este recomandat bronzul, deoarece melanina, care protejează pielea de soare, nu este suficient formată. Dacă copilul va fi expus la soare o perioadă îndelungată, nu doar că va suferi arsuri, dar va crește și riscul unor boli dermatologice. Copiii pot să se scalde,  începând cu vârsta de 2-3 ani. Totuși, nu uitați de cremele de protecție solară pentru copii. Dacă, totuși, copiii cu vârsta de până la 2 ani se află pe plajă, ei ar trebui să poarte haine din țesături naturale și chipiuri pe cap. Atunci, când temperaturile de afară sunt de 24-26 grade Celsius, puteți să ieșiți pe plajă cu copiii. Aceasta este cea mai potrivită perioadă pentru ei. O atenție sporită trebuie să acorde în această perioadă persoanele care au probleme ale pielii, cât și persoanele care au multe alunițe. Acestor oameni nu le este recomandat să se bronzeze, deoarece expunerea la soare poate dezvolta apariția multor boli, inclusiv a cancerului de piele., susține Paulina Pelevaniuc.
Peste un milion de cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate în fiecare an, și marea lor majoritate ar fi putut fi vindecate, dacă ar fi depistate la timp. Dintre cele 3 forme principale ale cancerului de piele: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și melanomul, 2 sunt cauzate de obicei de expunerea la soare.
Carcinomul bazocelular (CBC)
Sunt cele mai frecvente cancere din lume; apar de obicei sub forma unui nodul perlat, translucid, care poate ulcera și sângera. Sunt cauzate de obicei de expunerea la soare, atât de lungă durată cât și de cea intermitentă, precum și de expunerea la lămpile de bronzare artificială.
Carcinomul spinocelular (CSC)
Sunt de obicei noduli roz opaci, sau plăci al căror centru ulcerează frecvent. Expunerea de lungă durată la soare este cauza cea mai frecventă. Un mic procent din aceste cancere devin invazive.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata