NordNews
Avem ce spune

Cum Ștefan cel Mare și Gheorghe Rîșcanu s-au înălțat fără voia Guvernului la Rîșcani

Guvernul Republicii Moldova a adoptat, pe 24 aprilie a.c., două hotărâri cu privire la înălţarea a două monumente în orașul Râșcani. E vorba de o statuie a lui Ștefan cel Mare şi Sfânt în scuarul Casei de Cultură și bustul lui Gheorghe Râșcanu, în fața Consilului Raional. Atâta doar că monumentele există deja.
 

 
Din comunicatul de presă publicat pe site-ul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) reiese că monumeltele vor fi edificate conform unor proiecte avizate de MECC, iar cheltuielile pentru elaborarea documentației şi executarea lurărilor vor fi acoperite atât din contul bugetului raionului Râșcani, cât şi din donații.
Bustul în memoria nobilului Gheorghe Rîșcanu, mareșal al nobilimii din Basarabia, ctitor al Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”din Rîșcani, este instalat în scuarul din fața Consiliului Raional (str. Independenței, 38). Inaugurarea acestuia s-a desfășurat în data de 6 mai 2017, iar avizul pentru edificarea lui a fost obținut abia la 24 aprilie 2019.
Iar statuia domnitorului Ștefan cel Mare şi Sfânt a fost dezvelită anul acesta, la 20 februrie. Pe când permisiunea din partea Guvernului a fost obținută abia acum două zile.
Potrivit directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, procedura de edificare și instalare a celor două monumente a fost încălcată. Dânsul a făcut referire la Legea cu privire la Monumentelor de for public.
Cel puțin, orice bust, monument de for public, trebuie să fie instalate cu respectarea legislației în vigoare, în cazul nostru Legea privind monumente de decor public. Articolul șapte spune clar care este procedura de edificare a monumentului public. În cazul nostru, grupul de inițiativă se adresează cu conceptul monumentului la Consiliul Național a Monumentelor de Decor Public din cadrul Ministerul Culturii, Educației și Cercetării. Consiliul se întruneşte de două ori pe lună, astfel, în funcţie de cererile Ministerului, ei se convoacă și dau un răspuns. Dacă acest răspuns este pozitiv, atunci Ministerul pregătește pentru Guvern hotărârea, spune Ion Ștefanița
 
Președintele Raionului Râșcani, Iurie Urzică a declarat că s-a adresat de nenumărate ori la Ministerul de resort, în să cererile au fost respinse. În consecință, monumentele au fost edificate. Mai mult ca atât, alesul local nu vede nimic ilegal în nerespectarea acestei proceduri.
Cererea a fost depusă mai înainte, apoi a fost întoarsă. Aceasta a fost situația. Sau probabil că le-a scăpat din vedere. Eu nu consider că aceasta ar fi o întrebare atât de importantă, încât să stea în vizorul miniștrilor sau parlamentarilor.
Aceste monumente nu s-au construit pe banii statului, ci din donațiile antreprenorilor din raionul Rîșcani. Oamenii, din bună-credință, au donat bani într-un cont, după care a început construcția, a menționat Președintele Raionului.
Reprezentanții de la Direcția Patrimoniu Cultural din catrul Ministerului Educației,Culturii și Cercetării nu au fost de găsit pentru a comenta situația dată.
 
Consiliul Raional Râșcani a alocat 100 de mii de lei pentru instalarea bustului lui Gheorghe Râșcanu, iar pentru statuia lui Ștefan cel Mare – 400 de mii de lei.  Iar din donații și sponsorizări au fost adunate aproape 500 de mii de lei.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"