NordNews
Avem ce spune

„Zlatan Ibrahimović de Bălți” face tatuaje în Marea Britanie

Nu de puține ori vi s-a întâmplat să urmăriți un meci de fotbal cu participarea lui Zlatan Ibrahimović. Ei bine, Ibra, așa cum i se mai spune starului suedez, a decis să-și petreacă vacanța de vară, alături de familie, la Bălți.   

De fapt, nu e vorba chiar de Zlatan Ibrahimović, ci de sosia lui, Vladimir Smirnov, un bărbat de 35 de ani, originar din municipiul Bălți, care, de mai bine de 7 ani,  face tatuaje în „Studio One” din Derby, Marea Britanie, salon ajuns pe poziția a treia în topul celor mai bune saloane tattoo din acel oraș cu 233 de mii de locuitori.
Vladimir spune că oamenii reacționează diferit la faptul că seamănă leit cu Zlatan Ibrahimović. L-au oprit de multe ori pe stradă și i-au solicitat autografe, dar de fiecare dată a fost nevoit să se justifice că, din păcate, nu este starul suedez.

„Lumea reacționează diferit, am început să observ chestia asta acum un an, dar se observă. Îl cunosc pe fotbalist, îmi place și mie fotbalul, dar încerc să evit treburile astea, pentru că lumea se șoșotește când mă vede, uneori îmi cer să fac poze cu ei, dar mă strădui să evit, or, nu eu sunt superstar, el, Ibra, este! Ba mai mult, și eu îmi doresc un autograf de la el.”, spune Vladimir.

Consacratul meșter în tatuaje din Derby ne-a povestit cum, fiind într-o vacanță la Berlin, a fost înconjurat de un grup de adolescenți care i-au cerut autografe.
„Eram într-o vacanță la Berlin cu soția și ne plimbam pe străzile orașului. Brusc, câțiva tineri ne-au înconjurat și cereau autografe, crezând că sunt Zlatan Ibrahimović.”

Până să ajungă în Anglia, Vladimir Smirnov a absolvit Școala de Pictură, apoi Colegiul Politehnic din Bălți, ca, într-un final, să meargă la studii la Universitatea de Arte ,,George Enescu” din Iași. Acolo a cunoscut-o pe soția Georgiana (Geo).

A trăit prima experiență profesională în arta tatuajelor acum opt ani. Dorința de a se consacra acestui domeniu l-a determinat să meargă în Marea Britanie, mai ales că în Moldova nu poți face bani mulți din asta.

„Era greu, situația de-acasă era grea și am fost nevoit să plec. Prima mea experiență profesională în arta tatuajelor a fost în Danemarca, în 2012. Acolo am stat aproape un an de zile. Am avut de-a face cu modele de tatuaje, care nu prea erau pe placul meu. Eu doream să cresc, însă acolo lucrurile stagnau, aveam de-a face cu tatuaje simple. Știam că în Anglia oamenii sunt mult mai interesați de tatuaje sau, mai bine zis, de arta tatuajului.”
 
 Vladimir s-a specializat în arta tatuajelor realiste, el preferă să utilizeze tehnica portretului și a fotorealismului. Se confruntă aproape zilnic cu provocări, iar „operele” la care lucrează, durează uneori luni, chiar ani de zile, dar, într-un final, fiecare client rămâne mulțumit de talentul lui Ibra.
 „Atunci când clienții vin cu întrebări direct la mine, nu am răspunsuri concrete niciodată, pentru că pentru un tatuaj calitativ e nevoie de multă muncă și de mult timp. Ceea ce este mai important, este să lucrezi împreună cu clientul. Alegem un design împreună, schimbăm, modificăm, îl aplicăm, începem de jos în sus sau de sus în jos, apoi ne orientăm de cât timp este necesar și cât de complex este proiectul în sine. E foarte complicat să dai un răspuns exact.”

Pasiunea față de desen, față de pictură o are încă de mic copil, astfel că, pe parcurs, au urmat pașii spre desăvârșire. Apoi, într-un tîrziu, a apărut și în R. Moldova moda tatuajelor, „religie” la care s-a convertit din prima.

„Cred că arta în sine m-a făcut să fac pașii ăștia. De la desen, la pictură, de la pictură, la alte tehnici și, între timp, prin anii ’90,  a apărut arta tatuajelor, care s-a dezvoltat foarte rapid, astfel că am încercat și eu.”

Desigur, au existat și momentele de rutină, momente în care a fost gata să renunțe, dar cine nu trăiește asemenea momente? N-a renunțat nicio clipă la visul său, dimpotrivă, fiecare pas, fiecare lucru pe care l-a început, l-a făcut cu dăruire.


„Desigur, au fost și momente stresante. Simți că cedezi sau nu-ți iese ceva, te copleșete oboseala. Însă dorința de a face un lucru de la început până la capăt, învinge tot timpul și încerc să fac treaba așa cum scrie la carte.”

 
 Primele sale încercări de a tatua au fost practicate pe colegii săi din căminele studențești, care-și doreau o schimbare de look. Vladimir râde acum cu poftă când își amintește de primele sale lucrări.
„Primele tatuaje le-am făcut băieților de prin cămine cu un aparat făcut manual. Semănau mult cu cele din pușcărie.”

 Dar ce fel de meșter de tatuaje… fără tatuaje? Captivat de frumusețea acestei arte, este și-a „bătut” câteva tatuaje:  două pe picior și câteva pe mâini. Primul tatuaj pe care și l-a făcut este unul de tip old school: „motoraș și strună de chitară”, spune Vladimir.
 „Primul meu tatuaj l-am făcut cu un aparat manual acum mulți ani. Ar fi mai simplu să-l continui decât să-l scot. Pigmentul de albastru și roșu se scoate cel mai greu și mi-ar lua câțiva ani.”, afirmă tânărul.

 Despre casă, părinți, rude, prieteniii de aici vorbește cu ochii triști. Ceea ce-l determină să vină, din când în când, acasă este dorul de părinți. Totuși, se simte bine acolo unde este.
„Vin uneori acasă, sigur. Pentru părinți mai mult, dorul de părinți își face treaba. E mai mult un vis, dar cred că da, peste 10-20 de ani aș vrea să mă întorc. Deocamdată, mă simt foarte ok acolo unde sunt. Am un job stabil, familie, clienți care mă cunosc și mă simt foarte confortabil acolo.”, zice el.

 Cea care l-a susținut în tot acest timp pe Vladimir Smirnov este soția sa, Georgiana.  Au format amândoi o frumoasă familie de artiști: el – meșter de tatuaje, ea – actriță. Se susțin reciproc. Ibra  vorbește despre ea cu încântare, pentru că  Geo e muza lui.
„Soția mă susține în tot ceea ce fac, întotdeauna. Și eu am susținut-o, și ea m-a susținut, și până azi ne susținem. Și tot arta este principala valoare pentru noi, pentru că arta este libertate.”

Vladimir și Geo Smirnov
Vladimir și Geo Smirnov

Poate că, într-o bună zi, îl vom vedea pe Vladimir Smirnov stabilit în Bălți și lucrând în salonul său de tatuaje. Iar odată cu el, se vor întoarce acasă şi alţi tineri talentaţi, care au reuşit să se afirme departe de locul unde s-au născut.

(iulie 2019)

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata