Cum Zlatan Ibrahimovici de Bălți face tatuaje în Marea Britanie

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nu de puține ori  vi s-a întâmplat, cred, să urmăriți  un meci de fotbal  cu participarea starului suedez Zlatan Ibrahimovici.  Ei bine,  Ibra așa cum mai este supranumit atacantul de 37 de ani  a decis să-și petreacă vacanța de vară  alături de familie la Bălți, unde am reușit să luăm un interviu de la fotbalistul de milioane, care a jucat pentru faimoasele cluburi Ajax,  Juventus, Inter, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain și  Manchester United.   

De fapt, nu e vorba de Zlatan Ibrahimovici, ci de sosia lui, Vladimir Smirnov, un bărbat de 34 de ani, originar din municipiul Bălți, care de mai bine de 6 ani  face tatuaje  în “Studio One” din Derby, Marea Britanie, salon ajuns pe poziția a treia în topul celor mai bune Tattoo Saloane din acest oraș cu 233 de mii de locuitori.

Vladimir spune că mulți oameni reacționează diferit la faptul că seamănă leit cu Zlatan Ibraghimovici. L-au oprit de multe ori pe stradă și i-au solicitat autografe, povestește el, dar de fiecare dată a fost nevoit, mișcat, să se justifice că nu el este, din păcate, starul suedez.

Lumea reacționează diferit, am început să observ chestia asta acum un an, dar se observă. Îl cunosc pe fotbalist, îmi place și mie fotbalul, dar încerc să evit treburile astea, pentru că lumea se șoșotește când mă văd, uneori îmi cer să fac poze cu ei, dar mă strădui să evit, or, nu eu sunt superstar, el, Ibra,este! Ba mai mult, aș vrea chiar să obțin personal un autograf de la el, spune Vladimir.

 

Consacratul meșter în tatuaje din Derby ne-a povestit, cum, ajuns într-o vacanță la Berlin, a fost înconjurat de un grup de adolescenți care i-au cerut autografe.

Eram într-o vacanță la Berlin cu soția și ne plimbam pe străzile orașului. Brusc, câțiva tineri ne-au înconjurat și cereau autografe, crezând că sunt  Zlatan Ibrahimovici, povestește meșterul.


Până să ajungă în Anglia, Vladimir Smirnov a absolvit  Școala de Pictură, apoi Colegiul Politehnic din  municipiul Bălți, ca, într-un final, să meargă la studii la Iași, la Universitatea de Arte ,,George Enescu”. Acolo, și-a cunoscut soția Georgiana (Geo).  În 2012, în Danemarca a trăit prima sa experiență profesională în arta tatuajelor. Dorința de a se perfecționa în acest foarte interesant pentru el domeniu, l-a determinat să meargă în Marea Britanie, dar, nu în ultimul rând, si pentru că tatuajul nu este bine plătit în R. Moldova. La acestea se adăugase și situația matrerială grea în care s-a pomenit acasă, la Bălți.

 

Era greu, situația de-acasă era grea și am fost nevoit să plec. Prima mea experiență profesională în arta tatuajelor a fost în Danemarca, în 2012. Acolo,  am stat aproape un an de zile. Am avut de-a face cu modele  de tatuaje, care nu prea erau pe placul meu. Eu doream să cresc, însă acolo lucrurile stagnau, aveam de-a face cu tatuaje simple. Știam că în Anglia oamenii sunt mult mai interesați de tatuaje sau, mai bine zis, de arta tatuajului, menționează bălțeanul.

 

 Vladimir s-a specializat în arta tatuajelor ce țin de doctrina realismului – ceea ce înseamnă că el preferă să utilizeze în tatuaje tehnica portretului  și fotorealismului. Se confruntă aproape zilnic cu provocări, iar “operele”  la care lucrează, durează uneori luni, chiar ani de zile, dar, într-un final, fiecare client rămâne mulțumit de presatația lui Ibra.

 Atunci când clienții vin cu întrebări direct la mine, nu am răspunsuri concrete niciodată, pentru că pentru un tatuaj calitativ e nevoie de multă muncă și de mult timp. Ceea ce este mai important, este să lucrezi împreună cu clientul. Alegem un design împreună, schimbăm, modificăm, îl aplicăm, începem de jos în sus sau de sus în jos, apoi ne orientăm de cât timp este necesar și cât de complex este proiectul în sine. E foarte complicat să dai un răspuns exact, zice meșterul.

 

Pasiunea față de desen, față de pictură o are încă de mic copil, astfel că, pe parcurs, au urmat pașii spre desăvârșire. Apoi, într-un tîrziu a apărut și în R. Moldova moda tatuajelor, “religie” la care s-a convertit din prima. Desigur, au existat și momentele de rutină, momente în care a fost gata să renunțe, dar cine nu trăiește asemenea momente? N-a renunțat nici o clipă la visul său, ba dimpotrivă, fiecare pas, fiecare lucru pe care l-a început, l-a făcut ca la carte.

Toată viața mea am avut pasiunea pentru desen, de mic copil. Cred că arta în sine m-a făcut să fac pașii ăștia. De la desen la pictură, de la pictură la alte tehnici și, între timp, prin anii ‘90  a apărut arta tatuajelor, care s-a dezvoltat foarte rapid, astfel că am încercat și eu.
Desigur, au fost și momente stresante. Simți că cedezi sau nu-ți iese ceva, te copleșete oboseala. Însă dorința de a face un lucru de la început până la capăt, învinge tot timpul și încerc să fac treaba așa cum scrie la carte,
ne spune Vladimir.

 

 Primele sale încercări de a tatua au fost practicate pe colegii săi din căminele studențești, care-și vroiau o schimbare a lookului. Vladimir lucra atunci cu un aparat de tatuat confecționat manual și râde și acuma cu poftă, când își amintește de primele sale lucrări. Treptat, această deschidere spre tatuaje a devenit o pasiune.

Primele tatuaje le-am făcut băieților de prin cămine cu un aparat făcut manual. Semănau  mult cu cele din pușcărie.

 Dar ce fel de meșter de tatuaje… fără tatuaje? Captivat de frumusețea acestei arte, este și-a „bătut” câteva tatuaje:  două pe picior și câteva pe mâini. Primul tatuaj pe care și l-a făcut este unul de tip old school: „motoraș și strună de chitară”, spune Vladimir.

 Primul meu tatuaj l-am făcut cu un aparat manual acum mulți ani. Ar fi mai simplu să-l continui decât să-l scot. Pigmentul de albastru și roșu se scoate cel mai greu și mi-ar lua câțiva ani, afirmă meșterul de tatuaje.

 

 Despre casă, părinți, rude, prieteniii de aici, ne vorbește cu ochii triști. Ceea ce-l  determină să vină din când în când acasă este dorul de părinți. Dacă s-ar întoarce  pentru totdeauna, ar fi un vis împlinit de-al său, dar pentru mai târziu, or, la moment, se simte bine acolo unde este, în Marea Britanie.

Vin uneori acasă, sigur. Pentru părinți mai mult, dorul de părinți își face treaba. E mai mult un vis, dar cred că da, peste 10-20 de ani aș vrea să mă întorc. Deocamdată, mă simt foarte ok acolo unde sunt. Am un job stabil, familie, clienți care mă cunosc și mă simt foarte confortabil acolo, zice el.

 Cea care l-a susținut în tot acest timp pe Vladimir Smirnov este soția sa, Georgiana.  Au format amândoi o frumoasă familie de artiști: el – meșter de tatuaje, ea – actriță. Se susțin reciproc. Ibra  vorbește despre ea cu încântare, ca și cum  Geo ar fi muza sa.

Soția mă susține în tot ceea ce fac, întotdeauna. Și eu am susținut-o, și ea m-a susținut și până în ziua de astăzi ne susținem. Și tot arta este principala valoare pentru noi, pentru că arta este libertate, ne spune Vladimir.

Vladimir și Geo Smirnov
Vladimir și Geo Smirnov

Şi poate că, într-o bună zi, îl vom vedea pe Vladimir Smirnov stabilit în Bălți, lucrând în salonul său de tatuaje. Şi, odată cu el, se vor întoarce acasă şi alţi tineri talentaţi care au reuşit să se afirme departe de locul unde s-au născut. Să sperăm, că ce altceva ne-a mai rămas să facem?

leave a reply