NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea Curiozității! Știați că… Arcul Geodezic Struve din apropierea satului Rudi, Soroca era cunoscut pe timpuri și sub numele de Arcul Rusesc al Meridianului?

Acesta este unicul monument (minune geodezică) din R. Moldova inclus de UNESCO în lista atracţiilor culturale şi naturale mondiale, listă care numără în prezent aproximativ 1000 de obiecte, recunoscute drept minuni ale lumii,  fiecare dintre ele constituind o mândrie pentru  ţarile nominalizate în ea.
Arcul Geodezic Struve – este arcul meridianului 25° 20′ (cu lungimea de peste 2820 km), constând dintr-o reţea de 265 de puncte, care prezintă cuburi de piatră plasate în pământ cu mărimea 2 pe 2 metri. Aceste puncte sânt situate pe teritoriul a 10 ţări europene (Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Republica Moldova). Ele au fost create cu scopul de a determina parametrii Pământului, mai exact, formei şi mărimii acestuia.


În prezent, Arcul Struve este considerat unul dintre cele mai importante evenimente în dezvoltarea astronomiei, geodeziei şi geografiei mondiale, el având o valoare istorică incontestabilă.
Astfel, la 15 iulie 2005, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a luat decizia să introducă Arcul Geodezic Struve în lista Patrimoniului mondial ca pe un obiect cultural cu o „valoare universală excepţională”.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"