NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozității! Știați că… În satul Gordinești, raionul Edineț se află Rezervația peisagistică „La Castel”?

Satul Gordinești are multe legende frumoase în stare să atragă vizitatorii.Grăitoare în acest context, este legenda Castelului. Se spune că în sat locuia o fată frumoasă de care s-a îndrăgostit un turc. Aceasta a furat-o de la familia ei și a construit un castel pentru a o ține captivă. De fapt, în pădure a existat un castel adevărat al unui boier, construit până în anii 1900. În prezent, acest loc este un muzeu istorico-geologic natural în aer liber
Aria naturală cuprinde pantele abrupte ale văii râului Racovăț care se numără printre cele mai adânci defilee din R. Moldova, multe grote servind drept refugiu pentru vulturi și reptile. Zona este considerată și monument al culturii omului primitiv.
Versantul stâng al defileului este mai înalt decât cel drept, de pe el poate fi văzut ca în palmă tot ocolul silvic, care este destul de lung (mai mult de 1 km), dar şi valea râului. Adîncimea defileului impresionează în mod deosebit – este de peste 100 de metri. Foarte frumos arată pădurea şi unii versanţi ai pantei drepte, care este abruptă şi stâncoasă, în timp ce panta stângă este mai înaltă şi mai lină.
Din acest loc se poate vedea întregul şir de toltre din preajma meandrului brusc al rîului Racovăţ, ceea ce face ca acest monument al naturii să aibă un farmec aparte, de neuitat. În plus, de pe această pantă deschide o privelişte minunată spre satul Gordineşti şi poate văzută mai de aproape stânca cretacică albă de lângă ocolul silvic,  pe care localnicii o numesc „dintele dragonului”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata