NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozității! Știați că… Ion Pelivan a fost locțiitor de judecător al orașului Bălți?

Ion Pelivan a fost un militant de vază al mișcării de eliberare națională din Basarabia. Om politic, publicist, apărător și promotor al limbii române, animator al vieții culturale. A fost Director general responsabil pentru afacerile străine (Ministru de Externe) în Republica Democrată Moldovenească în Consiliul Directorilor Generali ai Basarabiei.
S-a născut la 1 aprilie 1876 în satul Răzeni (pe atunci județul Lăpușna, acum raionul Ialoveni). A absolvit Seminarul Teologic din Chișinău în 1898 și  Facultatea de Drept a Universității din Dorpat (Tartu) în 1903.
Personalitate politică importantă, a dus o activitate febrilă împotriva rusificării Basarabiei de către imperiul țarist. A fost locțiitor de judecător al orașului Bălți și creatorul primei grupări naționale din acest oraș, iar mai târziu a fost deținut politic.
Datorită activității sale, județul Bălți a fost primul județ din Basarabia, care în 1918 s-a pronunțat pentru Unirea Basarabiei cu România.
S-a stins din viață în închisoarea Sighet la 25 ianuarie 1954.
În onoarea sa a fost denumită o stradă din sectorul Buiucani din Chișinău. De asemenea,i Liceul Teoretic din satul Răzeni, raionul Ialoveni, poartă numele lui Ion Pelivan.
Există și o localitate numită în onoarea sa: satul Pelivan, raionul Orhei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"