NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozității! Știați că… la poalele Reciful Buteşti din raionul Glodeni se află o peşteră străveche neolitică, care are zeci de mii de ani?

Ea a fost o aşezare a omului neolitic. Peştera este împărţită în câteva încăperi, are mai multe intrări şi ieşiri. Din păcate, aceasta a avut de suferit în urma cutremurului din 1977, o parte din încăperile sale sunt în prezent astupate. Din peşteră se deschid vederi uimitoare spre satul Butești. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice ale raionului.

Reciful Buteşti este relativ nu foarte înalt (nu depăşeşte 60 m), în partea sa de sus se află un câmp cu iarbă şi flori. Spre deosebire de vegetaţia toltrelor de la Rîşcani şi Edineţ, aici ea este mult mai modestă. În schimb, are o vedere superbă. În primul rând ‒ valea râului Camenca, care şerpuieşte împrejurul recifului. La poalele unei pante a recifului se întinde un lac destul de mare, format de râul Camenca, adică o iezătură sau un lac de acumulare mic, numit “Valea Camencii”

Puteţi ajunge în vârful stâncii în două moduri ‒ dacă înconjuraţi peştera în preajma satului Buteşti, urcaţi în vârf pe o cărăruie sau puteţi merge spre partea cea mai îndepărtată a satului spre sîncă, pe drum, direct prin câmpii. Apoi, trebuie să mergeţi pe jos, apropiindu-vă de sat. Chiar dacă este o călătorie istovitoare, nu o ve-ţi uita niciodată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata