NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozității! Știați că… Lia van Leer sau Lia Grünberg o pionieră și animatoare a vieții cinematografice în Israel, filantroapă și activistă civică s-a născut la Bălți?

 În 2004 a primit Premiul Israel (Premiul de Stat) pentru contribuția determinantă la dezvoltarea culturii cinematografice în această țară. Distincția i-a fost acordată în calitatea de fondatoare și directoare (până în anul 2008) a Cinematecii din Ierusalim și a Festivalului Internațional de Film care se desfășoară anual la Ierusalim, începând cu 1984.

S-a născut la 4 august 1924, la Bălți, în Basarabia, într-o familie evreiască iubitoare de cultură. Tatăl ei, Simon Grünberg a fost director de bancă, iar mama ei, Olga, era cosmeticiană.
Lia a plecat în Palestina mandatară în anul 1940 să-și viziteze sora, și nu s-a mai întors în România din cauza războiului. Părinții ei și alți membri ai familiei rămași în țară au pierit în Holocaust.
După unele date, în 1943 ei au căzut victimă unor execuții în masa. În Palestina Lia Grünberg și-a făcut studiile superioare la Facultatea de Științe Umaniste a Universității Ebraice din Ierusalim. La Tel Aviv l-a cunoscut în 1948 pe Wim van Leer (1913-1992), inginer, pilot, ziarist, dramaturg și producător de film, originar din Olanda, și i-a devenit soție. Wim van Leer fusese salvat la vârsta de 25 ani din Germania nazistă primind azil în Marea Britanie împreună cu alte mii de evrei, majoritatea copii, după  pogromul din Noaptea de Cristal.

Activitatea Liei van Leer a fost recunoscută până acum prin decernarea mai multor premii naționale și internaționale, printre care se numără: Premiul decernat de președintele Haim Hertzog pentru activitatea sa voluntară (1988) distincțiile franceze „Cavaler al Artelor și Literaturii” și „Cavaler al Legiunii de Onoare”, “Premiul pentru întreaga sa viață pusă în slujba cinematografului”, acordat de Academia Israeliană de film (1998).Premiul Israel (2004)
Soții van Leer nu au avut copii. Lia van Leer a fost foarte atașată de nepotul ei, care a murit însă într-un accident de kitesurfing.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata