NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozității! Știați că.. Orașul Soroca a fost denumit de către unii drept capitala romilor din Moldova?

Acesta găzduiește un ansamblu extraordinar de ”palate” extravagante, care afișează/exprimă mândrie, statut și individualitate. Numită uneori ”capitala romilor din Moldova”, iar alteori ”capitala mondială a țiganilor”, cea mai vizibilă distincție a orașului Soroca este ansamblul ”palatelor” ce formează ”Dealul Romilor”.

Deși comunitatea sau clanul romilor din oraș are o istorie lungă și a jucat un rol  important în comerțul și schimburile din fosta URSS, practica de construire a vilelor de mari dimensiuni, datează din anii 1980 și s-a intensificat în anii 1990.
Din perspectivă arhitecturală și urbanistică, comunitățile de romi din România învecinată demonstrează ritmuri relativ consistente, aliniamente și idiomuri stilistice. Soroca, pe de altă parte, afișează o serie remarcabilă de stiluri istorice importate care se traduc în ceea ce ar putea fi descris ca un limbaj comun: exprimând afișare și evidențiind mândrie, statut și individualitate.

Medieval de origine, Soroca este astăzi un oraș predominant de secol al XIX-lea, unul care a fost extins ca centru regional sub dominația țaristă. Populația sa este cotată la 37.500 de orășeni, dintre care comunitatea romă cuprinde oficial mai puțin de cinci la sută. Calculul populațiilor de romi în orice țară este mai degrabă o artă decât o știință, depinzând atât de etnia pe care o introduc locuitorii în formularele de recensământ, cât și de fluctuațiile dintre nucleul rezidenților permanenți și cei care călătoresc sau lucrează în străinătate.
Multe dintre palate rămân neterminate și neocupate — locuitorii permanenți preferând să trăiască în case modeste tradiționale, vechi de una-două sute de ani, cu un singur nivel în curțile lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"