NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozității! Știați că…Parcul Țaul din raionul Dondușeni are o suprafață de 46,2 ha și este o arie protejată din Republica Moldova?

Reprezintă un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea primăriei satului Țaul. Pe lângă planificare, parcul satisface mai multe deziderate ale arhitecturii de landșaft, cum ar fi alcătuirea grupelor și masivelor de plante, caracterul amplasării lor, utilizarea reliefului. Parcul Țaul a fost fondat de bancherul Andrei Iacob Pommer, originar din Franța, angajat la Banca Națională de Economii din Sankt-Petersburg.
Ippolit Vladislavski-Padalka a elaborat proiectul parcului în 1900, folosindu-și experiența obținută la proiectarea parcului „Veseli Bokovenkî” (în rusă «Весёлые Боковеньки») din localitatea cu același nume din Ucraina. A făcut comandă de material de sădit și a început sădirea plantelor pomicole pe o suprafață de 31,4 ha în toamna aceluiași an. Puieții erau aduși din Odesa.
Aspectul inițial al parcul avea un lac în partea de sud, în vale, iar în partea de nord-est, zona cea mai uscată, era amplasat conacul cu celelalte construcții, cât și „parcul pentru amatori”. Din cele 90 de desetine, sau 98 de ha, plantele decorative au fost plantate pe o suprafață de 46 ha, dintre care 3,3 ha le ocupa lacul. Alte 11 ha erau sădite cu viță-de-vie, iar grădina pomicolă se întindea pe o suprafață de 31,6 ha. Drumurile, aleile și potecile ocupau nu mai puțin de 3 ha.
La peste o sută de ani de la fondare, parcul a pierdut multe din caracteristicile decorative inițiale. Drumurile și aleile au fost acaparate de buruieni și s-au transformat în cărări. Sunt pe cale de dispariție mai multe specii de plante, printre care pinii, sofora japoneză (forma plângătoare), paltinul de munte, fagul cu frunza vișinie, diverse specii de arbuști decorativi, mai ales în partea de sus, uscată, a parcului.
De pe panta cu expoziție sud-estică au dispărut plantațiile de zmeură, coacăză, cais, viță-de-vie, pepiniera de plante lemnoase și altele. Din grădina pomicolă de 31,6 ha s-a păstrat doar o plantație de nuci (Juglans regia). În fâșia de protecție formată din măslini, glădiță, salcâm alb și plopi piramidali au fost înlocuite unele plante, fâșia fiind formată acum din molizi, pini și glădiță.
Menționăm că dintre toate parcurile  din Republica Moldova, parcul din Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină, aproape 150 de specii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata