NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea Curiozității! Știați că…Reputatul sculptor Lazăr Dubinovschi s-a născut în satul Albinețul Vechi din raionul Fălești?

Lazăr Dubinovschi s-a născut la 1 mai 1910 în satul Albinețul Vechi din raionul Fălești, în familia învățătorului Ițic Dubinovschi. În 1917 familia s-a mutat la  Bălți, unde a intrat la Școala secundară “I.V. Savin” și a studiat desenul în cercul școlar.
A studiat la Academia de Arte Frumoase din București în atelierul lui Dimitrie Paciurea, ulterior sub conducerea lui Oscar Han (1925-1929). La un moment dat, din lipsă de resurse materiale, Lazăr Dubinovschi, a vrut să părăsească școala. Oscar Han l-a internat vara în spital, pentru ca acesta să aibă casă și masă pe timpul vacanței, și astfel a putut să-și termine studiile.
A fost ales ca membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg în 1954 și membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România în 1961, a devenit laureat al Premiului de Stat al RSS Moldovenească. A fost decorat cu Ordinul „Drapelul Roșu de Muncă”, Ordinul „V.Lenin” și Ordinul ” Revoluția din Octombrie”. În 1963, i s-a conferit titlul de Artist Plastic al Poporului din RSS Moldovenească.
Lui Lazăr Dubinovschi îi aparțin o serie de monumente din Chișinău, Bălți (de cel al lui Lenin la cel al lui Boris Glavan), Hîncești (fostul Kotovski) și din alte orașe ale Republicii Moldova. Astfel, în Chișinău se află statuia ecvestră a lui Grigore Kotovski, monumentul „Eroilor Comsomoliști” etc.


Printre expozițiile sale personale se numără:
Sculptură, Iași, România
Sculptură, Fălești, Moldova
„L. Dubinovschi – 90 de ani”, Muzeul Național de Arte Plastice, Chișinău
„L. Dubinovschi – 100 de ani”(expoziție împreună cu Victor Ivanov), Muzeul Național de Arte Plastice, Chișinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"