Curiozitatea Curiozității!  Știați că…Valentina Naforniță, o celebră cântăreață de operă este originară din satul Cuhnești raionul Glodeni?

Este cunoscută în special drept câștigătoare a ediției din 2011 a concursului BBC Cardiff Singer of the World și solistă a Operei de Stat din Viena.

A studiat 3 ani la Colegiul de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău, apoi a studiat la Conservatorul din București și după care a urmat un program de studii de masterat la Departamentul de Voce a Universității Naționale de Muzică din București. Valentina a urmat și un an de studii la Opera de Stat din Viena, după terminarea masteratului din capitala României.

Valentina Naforniță este căsătorită cu baritonul Mihai Dogotari. De asemenea, a făcut parte din corul Solemnis din București pentru o scurtă perioadă.

În noiembrie 2012 a debutat la Scala din Milano în Rigoletto (rolul Gildei). În august 2013 a debutat ca Marzelline în Fidelio într-un spectacol al Operei din Lyon la Festivalul din Edinburgh, apoi au urmat roluri la Staatsoper Unter den Linden Berlin și la Bayerische Staatsoper din München.

În februarie 2013 a avut prima seară de lieduri la Wiener Musikverein

În data de 3 noiembrie 2013, Valentina Naforniță a fost cea care a interpretat Imnul de stat al Republicii Moldova la deschiderea Manifestației „Pro Europa” din Chișinău. În 2014 a jucat rolul Zerlinei în Don Giovanni la Festivalul Mozart din Salzburg, apoi au urmat spectacole la Amsterdam. Cu orchestra BBC a avut în 2013 un turneu în China.

În 2014 a avut concerte de gală cu Elīna Garanča la Göttweig și Kitzbühel, iar cu Rolando Villazón la Aalborg.

La Festivalul George Enescu a interpretat cele 7 lieduri pe versuri de Clément Marot cu Filarmonica din Viena în 17.09.2015, același concert fiind repetat în 18.09. la Konzerthaus din Viena.

 

 

leave a reply