NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozității! Știați că… Veniamin Apostol s-a născut la Soroca?

Veniamin Apostol s-a născut pe 15 august 1938, în satul Dubna, județul Soroca, în familia lui Gavril și Eudochia Apostol. În 1955 absolvă Școala de iluminare culturală „Elenea Sârbu” din Soroca, iar în 1964 Institutul de Stat al Artelor „G. Muzicescu” din Chișinău, Facultatea Teatru, specialitatea Actor de teatru dramatic. În 1969 a absolvit Institutul de Artă Teatrală „A. Lunacearski” din Moscova, Facultatea Regie, specialitatea Regie teatru dramatic.
Debutează cu spectacolul „O noapte cu privighetori” de V. Ejov. În anul 1968 este angajat în calitate de Regizor la Teatrul Academic Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin” (acum Teatrul Național „Mihai Eminescu”). În 1977 susține la Academia Teatrală din Moscova teza de doctor în studiul artelor cu tema „Activitatea creatoare a teatrului pentru tineret”. Devine apoi prim-regizor al Teatrului „A.S. Pușkin”.
În urma unei colaborări fructuoase cu Dumitru Matcovschi, pe scena Teatrului „ A.S. Pușkin” au fost montate spectacole de referință în istoria artei teatrale din Moldova: „Tata” (1978), „Abecedarul” (1987), „Pomul vieții” (1984).
În anul 1985, din cauza promovării valorilor naționale pe scena teatrului moldovenesc, este transferat de către conducerea Ministerului culturii la Teatrul dramatic rus „A.P. Cehov”, unde va ocupa fotoliul de prim-regizor. Și aici montează câteva spectacole de referință, printre care : „Рыжая кобыла с колокольчиком” („Mârțoaga cu clopoței”) de Ion Druță și „Страх и отчаяние в третьей империи” („Frică și disperare în al Treilea Reich”) de Bertolt Brecht. În anul 1987 este ales în funcția de Președinte al Uniunii Oamenilor de Teatru din Moldova, pe care o conduce timp de 9 ani.
Din 1991 și până în 1999 îndeplinește funcția de Rector al Institutului de Stat al Artelor din Republica Moldova, iar în 1999, după ce pleacă din funcția de rector, devine șef al Catedrei Regie.
În anul 1996, pentru montarea  spectacoluluui „Apostolul Andrei” de Ion Druță, i-a fost decernat Premiul de Stat.
Veniamin Apostol a fost Deputat al Congresului Deputaților Poporului al Uniunii Sovietice (1989), unde a continuat să promoveze și să apere valorile naționale. A decedat la data de 14 decembrie 2000, în urma unui accident cerebral vascular. A fost înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău.
În iunie 2010, la Soroca, a fost fondat Teatrul „Veniamin Apostol”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"