NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozităților! Știați că.. Otaci este una din cele mai vechi localități din republică?

 Putem afirma cu destulă certitudine că încă în anul 1419 aici exista vama moldovenească Stânca Vămii. De altfel, vama a existat aici din toate timpurile și funcționează și în ziua de azi. Denumirea orașului provine de la cuvântul „otac”, scos actualmente din uz, ceeea ce însemna o colibă unde păstorii și țăranii se adăposteau după lucru. În anul 1711 țarul rus Petru I, după ce a pierdut lupta cu turcii la Stănilești, s-a oprit în preajma orașului Otaci și timp de 8 zile a așteptat să fie construit un pod peste Nistru, ca mai apoi să poată să-și retragă armata.

 
După pacea de la Iași din 1792, în Basarabia începe să crească considerabil  influența Rusiei, iar în anul 1814 apare un document în care se stipulează crearea unui post de polițiști în Otaci. În 1835, este format județul Soroca împărțit în voloște, una din ele fiind Otaci. În anul 1890, voloștea Otaci cuprindea 13 sate, dintre care unul era bogat, 8 mijlocii și 4 sărace. Iată cum este descris orașul în anul 1862: „Localitatea se află în zonă de frontieră la 226 verste de Chișinău și la 50 verste de Soroca.
Aparține familiei Cantacuzino și este populată de moldoveni și evrei în număr de 5.678 persoane”. Ceva mai târziu, documentele ne vorbesc că aici erau mari plantații de tutun. La începutul sec. XX, voloștea Otaci era deja destul de mare și avea 28 de sate cu o populație de 35.305 persoane, dintre care în orașel locuiau propriu-zis 5.820 persoane, 3.200 dintre ei erau evrei. În anul 1862, în Otaci exista deja legătură telegrafică, iar în anul 1879 s-a deschis un punct de poștă. În 1895 au fost finalizate lucrările de instalare a liniilor telefonice, iar în  1893 a fost dată în exploatare linia de cale ferată Moghilău-Ocnița. Tot atunci a fost deschis și podul peste râul Nistru, Moghilău-Otaci.
Între 1918 și 1940 orășelul a fost în componența României Mari, având o populație de 3.510 locuitori. Acesta avea statut de comună rurală, în cadrul plasei Otaci, județul Soroca. Între anii 1944-1991, Otaci a avut statutul de comună în componența raionului Ocnița, iar în 1994 a devenit prin acte oficiale oras.
La sud de oraș este amplasată râpa „La Izvoare”, arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.
Otaci este situat pe malul drept al râului Nistru la hotar cu Ucraina (orașul Moghilău), la o distanță de 260 km de Chișinău. Cea mai apropiată stație de cale ferată este Vălcineț, aflată la 7 km depărtare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"