NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozităților! Știați că Peștera "Emil Racoviță" din Criva este a treia cea mai mare peșteră de ghips din lume ?

O curiozitate încă incomplet explicată a peşterii este şi faptul că fiecare sală şi galerie subterană este căptuşită cu argile fine de diverse nuanţe de culori, datorate mineralizării aleatorii : verde, albastru, roşu, negru, alb. Se află pe locul al optulea în clasamentul tuturor subteranelor gigante de pe Pământ.

Peştera a fost descoperită în 1959. În timpul lucrărilor cu explozibil pentru lărgirea carierei de ghips din zonă, a fost descoperită o gură a peşterii din care s-a scurs o cantitate enormă de apă. Ca rezultat a fost inundată cariera, respectiv au fost stopate lucrările de extragere. În schimb, s-au deschis cavităţile peşterii în care, după uscarea parţială, au început lucrările de cercetare. Astfel, a fost descoperită una dintre cele mai mari peşteri din lume formată din roci de ghips. Băştinaşii au numit-o Cenuşăreasa.
 Peştera, numită în cinstea cunoscutului savant, explorator şi speolog român moldovean Emil Racoviţă, este cercetată şi cartografiată pe o lungime de circa 91 km de galerii şi labirinturi, care sunt etajate în 3-4 nivele, ce se lărgesc pe alocuri, formând săli mari. Remarcabile sunt Sala celor o sută de metri, Sala aşteptării şi Soborul, care ating lungimi de circa 60 de metri, lăţimi de circa 30 metri şi înălţimi de până la 11 metri. Plafoanele se sprijină pe coloane impresionante.
Majoritatea sălilor au plafonul boltit în stil gotic, cu înălţimea de circa 11 metri. Lăţimea tunelurilor este de 30-40 metri, iar lungimea variază între 60 până la 100 metri. În Sala aşteptării sunt 11 coloane pe care se sprijină plafonul, dintre care una este spălată la bază şi nu ajunge până la pământ aproape cu un metru. În galerii există câteva fântâni cu apă. Majoritatea plafoanelor şi pereţilor seamănă cu mozaicul, datorită formaţiunilor care rezultă din procesul de cristalizare a ghipsului.
Peştera Cenuşăreasa de la Criva ocupă locul trei în Europa după lungime şi grandiozitate şi locul şapte în lume printre peşterile din ghips.
 
 

1 Comentariu
  1. CHIRIL spune

    multumesc
    tare mult!
    imi place tare raspunsul mult

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"