NordNews
Avem ce spune

Curiozitatea curiozităților! Știați că renumitul chirurg și om politic moldovean Nicolae Testemițanu este originar din satul Ochiul Alb, municipiul Bălți?

Nicolae Testimițanu și-a făcut studiile gimnaziale în satul Baraboi, apoi la Școala medie nr. 1 din or. Bălți, iar în anul 1951 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC). În același an, este admis în ordinatură clinică la Catedra de chirurgie generală a ISMC, în paralel activând ca medic în Secția de chirurgie a Spitalului Raional din Râșcani. În 1954 a fost angajat ca asistent, ulterior conferențiar, profesor, iar mai târziu – șef al catedrei de chirurgie general a ISMC. A exercitat și funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Republican și a fondat revista „Ocrotirea sănătății”.

În 1958 și-a susținut teza de doctor în științe medicale, iar un an mai târziu, la vârsta de doar 32 de ani, este numit rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Testemițanu reușește să deschidă facultățile de Stomatologie (1959), Perfecționare a Medicilor (1962), Medicină Preventivă (1963) și Farmacie (1964). Datorită acestui fapt, numărul studenților se dublează, soluționând problema insuficienței cadrelor medicale din țară. A consolidat efectivul didactic și baza tehnico-materială, a asigurat procesul de instruire cu utilaj și materiale didactice, a îmbunătățit condițiile de trai ale angajaților și studenților.
Nicolae Testimițanu publicat peste 220 de lucrări științifice, dintre care 15 monografii, dar și lucrări metodice consacrate managementului în sănătate publică și istoriei medicinei. Sub conducerea lui Nicolae Testemițanu a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, pentru care a fost apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii. Totodată, catedra condusă de profesorul Testemițanu a fost recunoscută în URSS ca centru științific coordonator în probleme de organizare a ocrotirii sănătății populației din mediul rural.
Nicolae Testemițanu s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie îi poartă astăzi numele

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"