NordNews
Avem ce spune

Curs valutar | Euro în continuă scădere, iar dolarul în creștere. Care este explicația

Banca Națională a Moldovei a anunțat cursul valutar pentru astăzi, 30 septembrie. Astfel, un euro valorează 18,71 MDL iar un dolar 19,55 MDL. Leul românesc costă 3,78 MDL, hrivna ucraineană costă 0,52 bani, iar rubla rusească – 0,31 bani. 

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, ultima dată, euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014.

Expertul economic menționează că deprecierea euro are la bază doi factori:

  • Interni, ce se datorează aprecierii Leului în ultima lună. Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în țară, inclusiv de la partenerii de dezvoltare.
  • Externi, determinat de aprecierea Dolarului inclusiv față de Euro. Aprecierea dolarului și Deprecierea Euro pe plan internațional la rândul său este determinată de: a) politica întârziată a instituțiilor, financiare din Europa la combaterea inflației, b) incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre USD, c) criza energetică din Europa, d) războiului din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai tare decât alte regiuni ale lumii. Toți acești factori pe termen scurt dezavantajează EURO și provoacă depreciere lui.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"