NordNews
Avem ce spune

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a preluat președinția Conferinței Curților Constituționale Europene

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a preluat la data de 25 februarie președinția Conferinței Curților Constituționale Europene, transmite MOLDPRES. Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat astăzi, că la data de 25 februarie, în cadrul celui de-al 18-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, desfășurat la Praga, statul moldovean a preluat președinția forului european al controlului constituționalității.

Potrivit oficialului, preluarea președinției este un act de recunoaștere a independenței politice a Curții Constituționale din Republica Moldova.

“După evenimentele din vara anului 2019, două state au depus cereri prin care solicitau retragerea dreptului Republicii Moldova de a conduce Conferința Curților Constituționale Europene. Noua componență a Curții Constituționale, prin deciziile luate, a demonstrat independența politică și profesionalismul forului moldovean, ceea ce a dus la retragerea acestor cereri”, a declarat Domnica Manole.

În același timp, președintele Curții Constituționale a făcut un apel către autorități să respecte deciziile luate de forul moldovean de control al constituționalității și să nu atragă Curtea Constituțională în dispute politice.

Conferința Curților Constituționale Europene a fost creată în anul 1972 ca o platformă europeană pentru asigurarea schimbului de experiență în domeniul practicii şi jurisprudenței constituționale. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a devenit membru cu drepturi depline și participă activ la lucrările acestei organizații profesionale în anul 2000.

Conferința Curților Constituționale Europene reunește 41 de curți constituționale europene şi instituții echivalente. Președinția Conferinței, care se stabilește prin rotație pe o perioadă de trei ani, poate fi deținută doar de către un membru cu drepturi depline al organizației.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata