NordNews
Avem ce spune

Curtea Constituțională anunță că deocamdată nu se poate pronunța cu privire la legalitatea alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a R. Moldova (CC) anunță că deocamdată nu se poate pronunța cu privire la legalitatea alegerilor prezidențiale din R. Moldova, iar asta pentru că, deși se fac 10 zile de la recepționarea actelor de la Comisia Electorală Centrală (CEC), instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală, scrie zdg.md.

Precizările au fost făcute de către Curtea Constituțională miercuri, 2 decebrie, printr-o notă publicată pe site-ul oficial al instituției constituționale.

Potrivit articolului 122 din Codul electoral, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor. 

Având în vedere faptul că instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală, Curtea nu se poate pronunța, deocamdată, cu privire la legalitatea alegerilor”, se menționează în nota CC.

În context, responsabilii din cadrul CC menționează că după ce vor fi soluționate toate constestările, vor anunța data la care judecătorii constituționali se vor pronunța pe marginea legalității alegerilor prezidențiale.

La 23 noiembrie, CEC a aprobat raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Acesta cuprinde o descriere exhaustivă a activităților de pregătire, organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial.

Raportul a fost prezentat ulterior Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% (943.006) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28% (690 615).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata