NordNews
Avem ce spune

Curtea Constituțională din Ucraina confirmă organizarea alererilor parlamentare în luna iulie

Curtea Constituţională a Ucrainei a anunţat joi că decizia noului preşedinte Volodimir Zelenski de a dizolva parlamentul şi a organiza alegeri anticipate pe 21 iulie este legală,  transmite agerpres.ro.
„Curtea a recunoscut conformitatea decretului preşedintelui cu Constituţia” referitor la această decizie, a anunţat Curtea Constituţională într-un comunicat.
Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva parlamentul, care majoritar îi este ostil, pe 21 mai, în discursul pronunţat cu ocazia învestiturii sale. Decretul a fost semnat la scurt timp după acest moment.
Considerată ilegală de către anumiţi experţi, această decizie a exacerbat tensiunile dintre şeful statului şi legislativ, care din acel moment a respins aproape în totalitate proiectele de lege propuse de noul preşedinte.
Mai mulţi zeci de deputaţi au sesizat Curtea Constituţională pentru ca aceasta să tranşeze în privinţa legalităţii dizolvării forului legislativ.
Săptămâna trecută Zelenski s-a deplasat personal în faţa acestei instanţe pentru a-şi apăra alegerea care, în opinia, sa este „ireproşabilă şi de necontestat”, invocând susţinerea populară masivă de care se bucură iniţiativa.
Prin convocarea de alegeri anticipate, noul preşedinte ucrainean încearcă să profite de elanul determinat de victoria sa zdrobitoare (73% din voturile electoratului) în turul al doilea al scrutinului prezidenţial din aprilie, fără să mai aştepte alegerile legislative prevăzute să aibă loc în octombrie.
Partidul preşedintelui, „Slujitorul poporului”, este creditat cu peste o treime din intenţiile de vot, potrivit sondajelor de opinie. Dacă va reuşi să confirme la urne această prognoză, rezultatul nu ar conduce în mod obligatoriu la obţinerea unei majorităţi, sistemul de vot îmbinând votul naţional proporţional cu voturile în plan local.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata