NordNews
Avem ce spune

Curtea Constituțională: Ratificarea Convenției de la Istanbul nu încalcă legea supremă a Republicii Moldova

Curtea Constituțională a declarat constituțională ratificarea de către Parlament a Convenției de la Istanbul, transmite MOLDPRES.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Convenției de la Istanbul nu vine în conflict cu art.31 din legea supremă a statului referitoare la libertatea conștiinței ori cu articolul referitor la educație.

„Convenția de la Istanbul nu urmărește să „elimine diferențele” dintre bărbat și femeie sau să sugereze că bărbații sau femeile sunt sau trebuie să fie „la fel”. Convenția îndeamnă statele părți să adopte măsuri în vederea combaterii ideii că femeile le sunt inferioare bărbaților. Prejudecățile, stereotipurile, cutumele și tradițiile încă favorizează bărbații în multe situații. Toate acestea periclitează eforturile femeilor de a dezvălui și de a raporta cazurile de violență și de a obține respectarea drepturilor lor.”, a declarat Manole.

Potrivit președintelui Curții Constituționale, prin ratificarea acestei convenții internaționale, autoritățile se angajează să prevină și să combată violența domestică și violența împotriva femeilor.

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor și urmărirea penală a infractorilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"