NordNews
Avem ce spune

Cuvinte precum „afterschool”, „breaking news” și „all-inclusive”, vor fi introduse în noul Dicționar al limbii române

A III-a ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), lansat astăzi, are 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte. Spre exemplu, „înșală” poate fi acum scris și „înșeală”.

Afterschool”, „breaking news” și „all-inclusive” sunt printre noile cuvinte incluse în ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), lansat marți, 4 ianuarie, de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. Motivul pentru care cuvintele originare din engleză au fost adoptate în DOOM este acela că limba română a evoluat mai repede în ultimii ani datorită migrației și a globalizării”, a explicat  Adina Dragomirescu, Directoarea Institutului de Lingvistică,

,,Ediția a II-a a DOOM a fost publicată în 2005 și de atunci au mai apărut diferite modificări de normă care au fost cerute de uz, fiindcă utilizatorii au început să prefere anumite forme sau să nu mai respecte norma în anumite privințe”, a mai spus Adina Dragomirescu.

Mai sunt și cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă și care trebuiau să fie normate, cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”, a mai afirmat aceasta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"