NordNews
Avem ce spune

Dacă Transnistriei i se va acorda un statut special, Rusia va respecta integritatea R. Moldova

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, susține că Federația Rusă va respecta suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar cu condiția că regiunii transnistrene să i se acorde un statut „special, sigur și garantat”, scrie deschide.md

În cadrul unui interviu pentru agenția de presă a Kremlinului, Ria Novosti, diplomatul rus spune că Rusia vrea să se implice și în continuare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, fiind parte în calitate de observator inclus în acest proces.

Vom continua să colaborăm în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, ca să obținem un acord privind acordarea unui statut special, sigur și garantat pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul Rusiei.

De asemenea, diplomatul a spus că își dorește reluarea negocierilor în format „5+2”, criticând faptul că până în prezent acesta este tergiversat.

Menționăm, că formatul „5+2” presupune negocierea conflictului dintre cele 2 părți implicate Chișinău și Tiraspol, cu cei 5 mediatori și observatori – adică Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ca „mediatori” ai negocierilor, iar Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite acționează ca „observatori”.

În 2022, formatul 5+2 a fost din nou înghețat din cauza invaziei ruse a Ucrainei, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina (țări aflate în război) sunt membri ai formatului. Cu toate acestea, negociatorii șefi din ambele părți se reunesc în întâlniri intermediate de misiunea OSCE.

Între timp, un dialog în formatul „1+1” este planificat pentru data de 17 februarie, la Tiraspol, unde se vor întâlni reprezentanții Chișinăului și ai regiunii transnistrene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"