NordNews
Avem ce spune

Datoria la gaz – piatra de moară agățată de „gâtul” Moldovei. Cine are de rambursat cel mai mult

Avem nevoie de suportul Guvernului pentru a rezolva problema datoriilor sectorului termoenergetic, a declarat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia compania are deja un plan de rambursare a datoriei istorice timp de cinici ani. Anterior Gazprom declara că datoria Moldovagaz se ridică la 709 mil. USD cu tot cu penalități. În contractul semnat cu concernul rus suma creanțelor nu este stipulată. Suma va fi stabilită după efectuarea auditului, scrie Bani.md. 

 „În primul rând trebuie să rezolvăm problema datoriei sectorului de termoficare. Avem o conlucrare eficientă cu Termoelectrica. Compania a reușit să achite o parte din datoria istorică din rezervele proprii. Totodată, avem o dinamică pozitivă a problemei datoriei la gaz a CET Nord”, a menționat Ceban.

Potrivit directorului Moldovagaz, în prezent Termoelectrica mai are de rambursat circa 100 mil. de euro. „Sperăm ca în primul patru luni ale anului viitor CET Nord să-și onoreze plățile pentru datoria la gaz”, a mai spus Ceban.

Potrivit informațiilor Termoelectrica în anul 2019 a rambursat 118 mil. de lei din datoria la gaz pe care o are față de Moldovagaz.

Termoelectrica a fost înființată în anul 2014 în urma comasării întreprinderilor CET-1, CET-2 și Termocom, pentru care a beneficiat de o finanțare substanțială de la Banca Mondială. În prezent ea asigură cu energie termică și apă caldă consumatorii din orașul Chișinău.

La sfârșitul anului 2019 Termoelectrica avea active și pasive de 5,88 miliarde de lei, în creștere cu 183,4 milioane lei. Mai mult de jumătate din active sunt mijloace fixe, dar o cotă importantă o reprezintă creanțele curente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata