NordNews
Avem ce spune

Datoria Transnistriei pentru gaz crește lunar cu peste 500.000 lei

Datoria regiunii din stânga Nistrului crește cam cu jumătate de milion de dolari lunar. Afirmația aparține expertului în energetică, Sergiu Tofilat. Potrivit acestuia, o parte din datoria Transnistriei s-a acumulat și înainte de anul 2005 când Tiraspolul a renunțat complet la achitarea gazului. În prezent aceasta s-a ridicat la 7,4 miliarde USD, informează Nord News cu referire la unica.md și bani.md 

La rândul său, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a spus că deși partea stângă are datorii pentru gazul consumat, Moldovagaz nu poate executa deciziile de acolo.

Șeful Moldovagaz susține că Tiraspolul continuă să primească gaz pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.

În primul rând, acest fapt este important pentru securitatea energetică a țării. Pentru că noi avem furnizorul de energie electrică de la Cuciurgan, care livrează energie electrică pe malul drept. Cuciurgan plătește pentru gazul consumat la Tiraspoltrangaz, dar banii nu ajung la Moldovagaz. Problema este că noi nu putem executa deciziile judecătorești din Republica Moldova pe malul stâng și asta nu e problema în Moldovagaz. Dacă noi mergem conform procedurii, noi acum o să executăm o suma de 5 miliarde de dolari. Asta este încă o problemă pe care trebuie să o discutam.„a explicat Ceban.

Referindu-se la trecerea datoriei la bugetul de stat, Ceban a precizat că: ,,în propunerea care a fost prezentată de către Moldovagaz și apoi de către Gazprom nu a fost impus nimeni ca să fie transferată aceasta datorie din privată în datorie de stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata