NordNews
Avem ce spune

Datoriile la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” au crescut cu încă 163 de milioane de lei. Slusari: „Băieții șmecheri pregătesc preluarea patrimoniului de miliarde la preț derizoriu”

Datoriile la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” au crescut în ultimele zile cu aproape 163 de milioane de lei, susține vicepreședintele Parlamentului, deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari. În opinia parlamentarului, întreprinderea de stat este pregătită astfel pentru preluare la un preț derizoriu, transmite zdg.md. 

Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari susține că datoriile la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” la moment sunt de peste 660 milioane de lei, dintre care 91 milioane de lei sunt restanțe la salarii.

„Câteva săptămâni în urmă această cifra era de 497 milioane de lei”, spune acesta.

Parlamentarul opinează că întreprinderea de stat este pregătită astfel pentru preluare la un preț derizoriu, de către „băieții șmecheri”.

„O creștere vertiginoasă. Marți e nevoie urgent să audiem conducerea întreprinderii. Viteza falimentului devine tot mai mare. Rămân luni numărate până la momentul insolvabilității. Conducerea entității este în panică și nu poate găsi limbaj comun cu colectivul de muncă. Angajații, care 3-4 luni stau fără salarii degrabă vor ieși masiv la proteste. Agenția Proprietății Publice se află în autoizolare. De Guvern mai bine să tac ca să nu intrăm în zona isteriei. Dar fără intervenția proximă a Executivului și Legislativului soarta acestui obiect strategic va fi dezastruoasă. Băieții șmecheri deja se pregătesc pentru preluarea patrimoniului de miliarde la preț derizoriu”, mai spune Alexandru Slusari.

Curtea de Conturi a constatat într-un audit pentru anii 2018-2019 că ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a gestionat neconform resursele financiare publice și patrimoniul public. Potrivit raportului audiat la 2 februarie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, unele activități realizate nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează această întreprindere, iar sistemul de control intern managerial necesită a fi consolidat, pentru susținerea managementului în abordarea riscurilor de regularitate.

Astfel, neelaborarea, necoordonarea și neaprobarea corespunzătoare a unui nomenclator complex al serviciilor aferente altor activități operaționale prestate de „Calea Ferată a Moldovei” și a tarifelor aferente contravin exigențelor legale privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale, se menționează în Raport.

Totodată, nerealizarea pe deplin a măsurilor de dare în locațiune a încăperilor neutilizate a generat dispute și carențe compromise în valoare totală de 19 986,8 mii de lei, precum și a determinat nemajorarea veniturilor proprii pasibile de acumulat în sumă de circa 3 793,9 mii de lei. Iar nerespectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale s-a soldat cu comercializarea neconformă a circa 66,6 mii tone de active circulante sub formă de materiale feroase și administrarea neconformă a investițiilor financiare pe termen lung în părți neafiliate în valoare de 15 411,6 mii lei.

Mai multe consecințe negative a avut și aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile. În același timp, neonorarea conformă a angajamentelor asumate de întreprindere a cauzat suportarea unor cheltuieli sub formă de penalități, iar monitorizarea necorespunzătoare a scopurilor în corelare cu resursele financiare necesare și rezultatele finale stabilite a condiționat efectuarea unor investiții în imobilizări necorporale în valoare totală de 17 534,7 mii lei, care nu se utilizează conform destinației și nu produc beneficii întreprinderii.

Pe 22 februarie angajaţii nodului feroviar Ocniţa au blocat în semn de protest, circulaţia trenurilor marfare care intră în ţară. Oamenii spun că nu au primit salariile din luna noiembrie, iar conducerea căilor ferate îi hrăneşte doar cu promisiuni.

Astăzi, 25 februarie, și angajații nodului feroviar Bălți au protestat, din cauza întârzierilor salariale.

La nivelul Parlamentului a fost constituită o Comisie specială privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.

Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei, în termen de până la 60 de zile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata