NordNews
Avem ce spune

De astăzi creștinii ortodocși intră în Postul Sfintei Marii

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de marți, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii. Acesta ţine exact două săptămâni și se termină pe 28 august, când este sarbătorită Adormirea Maicii Domnului.
Ca durată, Postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt doar decat Postul Paștelui si cel al Crăciunului.
Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare luni, miercuri şi vineri, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se pot consuma untdelemn şi vin.

În 19 august (sărbătoarea Schimbării la Faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În timpul acestui post se citesc în special rugăciuni către Maica Domnului, precum cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.
Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care, înainte de Adormire, a petrecut în neîncetată rugăciune şi ajunare.
În perioada postului, nunţile sunt interzise.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata