NordNews
Avem ce spune

De astăzi, în Republica Moldova începe administrarea dozei booster de vaccin împotriva COVID-19. Persoanele eligibile

Începând cu ziua de luni, 29 noiembrie, cetățenii Republica Moldova care s-au vaccinat în țară sau peste hotare vor avea posibilitatea să își administreze doza suplimentară sau doza booster de vaccin împotriva COVID-19. Mai exact, doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit și nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic, scrie Cotidianul. 

„E nevoie de o doză suplimentară de vaccin pentru asigurarea protecției necesare împotriva COVID-19. Doza suplimentară va fi administrată persoanelor din categoria menționată, cu vârsta de peste 18 ani, după 28 de zile de la administrarea dozei a doua de vaccin. Precizăm că administrarea dozei suplimentare se va efectua doar în baza recomandării medicului la care pacientul se află la evidență. Recomandarea medicală de administrare a dozei va fi anexată la consimțământ”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Doza booster de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă doza administrată persoanelor care au finalizat schema primară de vaccinare.

„De menționat că, după o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces se recomandă administrarea dozei booster la un interval de șase luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin două luni (56 de zile) pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson. Testarea nivelului de anticorpi înainte de administrarea dozei booster nu este recomandată”, au subliniat autoritățile din Sănătate.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, persoanele eligibile pentru administrarea dozei booster sunt angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.

„Precizăm că, nu există dovezi privind necesitatea administrării dozei booster de vaccin persoanelor complet vaccinate și care nu prezintă un risc pentru forme grave și decesul provocat de COVID-19”, au mai spus reprezentanții Ministerului Sănătății.

În ceea ce privește certificatul de vaccinare eliberat după încheierea schemei primare de imunizare, acesta rămâne valabil în țara noastră și peste hotare.

„Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 rămân valabile cu sau fără administrarea dozei a treia de vaccinare. În prezent, nicio țară nu condiționează circulația sau validitatea certificatului în dependență de administrarea dozei booster”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

În Republica Moldova, de la începutul pandemiei au fost confirmate 362.433 de persoane cu COVID-19. Din numărul total, 346.629 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 9.069 au decedat din cauza complicațiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata