NordNews
Avem ce spune

De azi în Parlament se va utiliza votul electronic

De azi în Parlament va fi aplicată votarea electronică. Sistemul electronic de numărare a voturilor va eficientiza procedura de vot a actelor normative ale Parlamentului în cadrul ședințelor din plen și va asigura corectitudinea numărării rezultatelor votului exprimat, facilitând în acest sens activitatea forului legislativ. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, scrie deschide.md

Principalul avantaj, părerea mea, a acestui vot este faptul că societatea va putea vedea activitatea, vot după vot, a fiecărui deputat: ce proiecte a susținut, ce proiecte nu a susținut. Până acum nu exista asemenea informație”, a scris el.

Potrivit lui Alaiba, „deseori unele scheme și amendamente dubioase treceau mai simplu pentru că deputații știau că se ascund după un fel de anonimitate”.

Nu exista un istoric al comportamentului fiecărui deputat. Astfel, acum veți putea întreba fiecare deputat de ce a susținut sau a respins, prin votul său, o lege sau alta. Asta e bine”, a punctat el.

Pentru utilizarea sistemului, deputații vor deține o cartelă de utilizator, conform locului pe care acesta îl ocupă în sala de plen și care este parte componentă a Sistemului electronic de numărare a voturilor.

După procedura de vot, raportul privind rezultatul votului în format PDF se va stoca și arhiva în format electronic. La fel, raportul în ansamblu pe proiectele de acte normative/administrative urmează a fi plasat pe pagina web a Parlamentului.

1 Comentariu
  1. Svetlana spune

    Bravo! Felicitări și succese in continuare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"