NordNews
Avem ce spune

De ce Andrian Candu nu a fost înregistrat pentru prezidențialele din acest an

Liderul Partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu, nu a fost înregistrat astăzi în calitate de concurent electoral la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, deși grupul său de inițiativă a colectat peste 25 000 de semnături în favoarea sa, scrie ziarulnational.md.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să amâne pentru 18 septembrie, la ora 15.30, examinarea chestiunii privind înregistrarea lui Candu în cursa electorală.

Pavel Postică, președintele Misiunii de Observare „Promo-LEX”, a declarat astăzi că atât formațiunea PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc, înregistrată pe 25 august curent, cât și „Pro Moldova”, partid înregistrat pe 18 iunie 2020, nu au dreptul să desemneze candidați în alegerile prezidențiale, deoarece ambele partide au fost înregistrate după ce Parlamentul a stabilit data alegerilor prezidențiale.

Postică remarca, într-o conferință de presă, „standarde duble” aplicate de CEC, care i-a permis totuși formațiunii „Pro Moldova” să aibă grup de inițiativă care să strângă semnături în favoarea lui Andrian Candu.

De menționat că Andrian Candu anticipa astăzi că ar putea exista probleme la înregistrarea sa în cursa electorală. „Astăzi, CEC ar putea încălca dreptul fundamental de a alege și a fi ales și încrederea a cel puțin 25 000 de oameni care au semnat pentru candidatul „Pro Moldova” la alegerile prezidențiale”, declara Candu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"