NordNews
Avem ce spune

Membrii Consiliului Municipal Bălți „șomează” de două luni

Din luna septembrie curent Consiliul Municipal Bălți (CMB) nu s-a mai întrunit în ședințe. Potrivit primarului, Nicolai Grigorișin, ședința Consiliului nu s-a desfășurat în luna octombrie, deoarece „… așteptam să vină Patriarhul”, care, apropo, așa și n-a mai venit. De asemenea, ședința programată pentru 15 noiembrie nu a avut loc din  lipsă de cvorum, fiind  amânată pentru  22 noiembrie, care, din inițiativa primarului, a fost programată deja pentru data de 27, luna curentă.
 
Reporterii Nord-News au decis să afle opinia membrilor fiecărei fracțiuni din CMB, privind cauzele eșecului desfășurării ședințelor și despre consecințele pe care le-ar putea avea acest blocaj asupra vieții orașului. Astfel, au ținut să-și exprime părerile: Elena Grițco -„Partidul Nostru”, Alexandr Usatîi – PSRM, Serghei Iordan – fracțiunea „Pentru dezvoltarea Bălțiului”și Vlad Ghițu – fracțiunea „Pro-europeană”.
 

Vlad Ghițu, membrul fracțiunii „Pro-europene”


Ședința urma să aibă loc la 22 noiembrie, dar primarul a anulat-o. Apoi, Grigorișin a contramandat-o pentru 27 noiembrie, iar membrii fracțiunii „ Pentru Dezvoltare Bălțiului” au insistat pentru data de 29. Bineînțeles, fără ei, Consiliul nu se va întruni, pentru că nu vom avea cvorum. Sper că ședința CMB va avea loc la 29 noiembrie, altfel bugetul pentru anul 2019 nu va fi aprobat. Acest lucru nu este cu siguranță un dezastru, dar oricum este un caz neplăcut.

 
 
 

Serghei Iordan, membrul fracțiunii „Pentru Dezvoltarea Bălțiului”

Am cerut să fie organiztă ședința Consiliului la 29 noiembrie, dar am fost refuzați. Pot spune că Proiectul bugetului pentru anul 2019 nu va fi examinat la această întrunire. Reprezentanții „Partidului Nostru” se victimizează fără temei. În octombrie, ei înșiși nu au organizat ședința Consiliului, deși ar fi trebuit să facă acest lucru. Există o decizie ca ședințele șă se desfășoare obligator în ultima zi de joi a fiecărei luni, dar din anumite motive acest lucru nu se întâmplă.

 
 
 
 

Alexandr Usatîi, Consilier din partea Partidului Șocialiștilor

Unicul lucru care se întâmplă la primărie sunt jocurile politice în ajunul campaniei electorale. Cunoașteți despre reglările de conturi dintre  Democrații și „Partidul Nostru”, care au o intensitate diferită. Ei au pierdut simțul responsabilității față de bălțeni. N-am văzut un astfel de Consiliu iresponsabil din 2003, de când lucrez aici. În ceea ce privește aprobarea bugetului, ar trebui să fie organizate consultări publice, dar ei vor să-l discute într-un cerc îngust și aici apar deja întrebări despre transparența primăriei noastre.
 

 

Elena Grițco, membra fracțiunii „Partidului Nostru”

Nu eu decid când va avea loc ședința Consiliului. O astfel de decizie este luată de primarul orașului Bălți în baza legii. Și refuz să comentez deciziile făcute de fracțiunea „Pentru dezvoltarea Bălțiului”, pentru că ei sunt niște nulități – ei nu-mi sunt colegi. Nu voi comenta acțiunile oamenilor care acționează în detrimentul orășenilor!

 
 
În linii mari, cine pe cine îl compromite e mai puțin important, Democrații pe Grigorișini sau el se compromite singur. Doar un lucru este clar: acești consilieri, care trebuie să ia decizii în favoarea locuitorilor din Bălți, nu au ajuns la un numitor comun nici până acum.
 
Consiliul Municipiului Bălți este constituit din 35 de membri, 13 aleși locali reprezintă fracțiunea „Partidului Nostru”, patru – fracțiunea „Pro-europeană” și 14- fracțiunea” Pentru Dezvoltarea Bălțiui”.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"