NordNews
Avem ce spune

De ce tinerii din RM aleg să-și facă studiile în România

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să facă o facultate peste Prut. În primul rând, diplomele de acolo sunt recunoscute peste tot în UE, în al doilea, valorile românești sunt, bineînțeles, și ale noastre.
 Ion Fântână, originar din satul Heciul Vechi, raionul Sângerei, absolvent al Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți, a optat pentru domeniul Relații Internaționale și a fost admis la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, la Facultatea de Studii Europene. Tânărul spune că a ales să-și facă studiile în România deoarece:
„Acolo perspectivele de angajare sunt mai mari, diploma este recunoscută în UE, nivelul sistemului de educație e mai mare și media îmi permite să-mi fac studiile în altă țară. Studiile în România sunt mult mai bune, universitățile lor fiind în topul mondial. În România corupția este mult mai puțină decât în instituțiile de educație din R. Moldova. Peste 10 ani mă văd mai degrabă peste hotare țării, dar nu exclud nici R. Moldova, lucrând într-o organizație nonguvernamentală sau într-o instituție europeană”, zice Ion.
 
Iar Andreea Stângaci, originară din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, absolventă a Liceului Teoretic „B.P. Hasdeu” a optat pentru Facultatea de Litere, specialitatea Limbi Moderne Engleză-Germană și Științe ale Comunicării. Însă a fost admisă și la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
„România este o țară mult mai dezvoltată decât R. Moldova, îmi oferă diplomă europeană, oportunități mai multe și dorința de a călători m-a făcut să aplic la studii peste Prut. România este o țară europeană, R.Moldova nu, deci procentajul de a-ți găsi un loc de muncă după facultate conform profesiei este mai mare. Sistemul de învățământ este mai dezvoltat. Peste 10 ani mă văd stabilită în Germania cu un salariu decent, și împlinită pe plan profesional poate și personal.”
 
Bogdan Darea, locuitor al satului Costești, raionul Râscani a absolvit Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți și vrea ca din toamnă să fie student la București.
„Am depus dosarul de înscriere la Academia de Studii Economice din Bucuresti, facultatea de Marketing. Am ales România deoarece consider că această țară îmi va oferi mai multe oportunități pe viitor, în încercarea de a-mi construi o carieră. În plus, diplomele românesti sunt recunoscute pe arena internațională. Referitor la diferențele dintre studiile din România si Republica Moldova voi fi direct: în Moldova corupția și banii sunt mai importanți decât cunoștințele și rezultatele binemeritate, pe lângă acestea, diplomele din Republica Moldova nu sunt recunoscute în Europa. Peste 10 ani sper să iau micul dejun la balconul unei case mari, sau cel puțin lucrând în domeniul pe care mi l-am ales.”
Ada Burlacu este originară din Bălți a absolvit Liceul Teoretic „B.P. Hasdeu” . Tânăra a ales să-și continue studiile la Suceava.
„Am ales Suceava, Facultatea de Nutriție și Dietică. Nu știu de unde a venit această idee, probabil din pasiune. Vreau să am o alimentație echilibrată, să cunosc lucruri noi și să ajut oamenii să lupte cu bolile cardiovasculare, obezitatea și diabetul. Studiile în România sunt mult mai calitative, îți oferă diploma europeană, recunoscută în lume.Probabil corupția joacă un rol important, deoarece indicile corupției în România sunt 43, iar în R.M – 71. Economia R. Moldova scade mult mai rapid decât în România. Peste 10 ani … Îmi doresc să deschid propria afacere în acest domeniu.”
 
Pentru anul de studii 2019-2020, Ministerul Educației Naționale din România a oferit pentru tinerii basarabeni 3405 locuri la ciclul I, studii superioare de licență, dintre care 1890 sunt fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă. Alte 1514 locuri sunt fără plata taxei de școlarizare, dar fără bursă.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"