De ce tinerii din Soroca nu merg la Vot

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„De votul meu depinde viitorul țării”, „nu merg la alegeri pentru că nu am pe cine vota” sau, „vom trăi și vom vedea”. Sunt doar câteva din opiniile locuitorilor din Soroca cu privire la alegerile locale generale din 20 octombrie. Dacă adulții știu despre importanța votului lor, tinerii par indeciși sau chiar refuză să meargă la alegeri. Culmea e că unii din ei nu-și cunosc nici candidații.


Unii spun că au pierdut încrederea în clasa politică și le vine greu să facă o alegere.

– De ce tinerii nu merg la alegeri? – Pentru că își pierd încrederea. Toți spun că fac și nu fac.

– Nu este încredere în ei. Toți promit de toate când le trebuie, dar mai apoi uită de toate.

Alții declară că nu au pierdut speranța și cred într-un viitor mai bun pentru Republica Moldova. Mai mult, ei  își exercită dreptul la vot cu responsabilitate de fiecare dată.

Aleg, pentru că mult depinde de noi. Să fim uniți și să ne iubim țara, ca țara să se modernizeze. În țara noastră mult lipsește: omenia, sinceritatea. Fac multe promisiuni, dar după alegeri se uită totul.

– Ce vă motivează să mergeți  la vot? – Viitorul țării noastre, cum să trăiască copii, cum să trăim noi.

–La votare veți merge? – Da!

Oamenii cred că tinerii aleg calea pribegiei din cauza lipsei locurilor de muncă în țara noastră, iar indiferența lor față de alegeri este alimentată de lene și iresponsabilitate.

Pentru că ei nu au de lucru. Iată, înainte, erau uzine, școli în oraș, școli de învățători, școli de medicină. Dar acum nu e nimic, nici școli, nu este nimic.

– Sunt leneși, iresponsabili, educația este alta, noi eram mai patrioți.

– Pe dumneavoastră ce vă motivează să mergeți la vot?  – Așa îmi este responsabilitatea, totuși sunt cetățean al Republicii Moldova.

Nu au încredere, sau nu știu de ce nu merg la vot. Pe ei nu-i interesează țara. Trebuie să ne gândim la viitorul țării noastre, să aducem Europa în țara noastră.

Stela Babici, directorul Centrului pentru Tineret „Dacia”, susține că activismul civic în țara noastră este în proces de degradare.

Sunt trei motive principale pentru care tinerii nu merg la vot: primul ar fi faptul că ei nu au încredere în autoritățile publice locale și raionale, al doilea motiv ar fi faptul că partidele politice nu implică tinerii în activitatea lor. În al treilea rând cred că activismul civic în țara noastră este într-o degradare totală, atât în familie cât și în școală.

Statisticile arată, că la alegerile locale din iunie 2015, aproape 25 la sută dintre cetățenii prezenți la vot au avut vârsta între 18-35 de ani. Rata prezenței la vot a crescut cu câteva puncte procentuale la alegerile prezidențiale din octombrie 2016 – aproape 37 la sută pentru persoanele cu vârsta între 18 și 40 de ani. Iar la alegerile din februarie 2019,  doar peste opt la sută dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani și-au exercitat dreptul la vot.

Eu sunt sigură că tinerii activi se vor implica și în campania electorală și se vor prezenta și la vot, doar că printre tineri, ca și printre maturi, sunt persoane pasive, sunt cetățeni pasivi, care nu participă nici în viața socială a RM și nici în viața localității.

La Soroca, pentru funcția de primar al municipiului au fost înscriși în cursă 12 candidați. La urne de vot sunt așteptați 29 de mii de soroceni.

 

leave a reply