NordNews
Avem ce spune

„DE OCHII EUROPENILOR”. ACȚIUNILE PE CARE TREBUIA SĂ LE ÎNTREPRINDĂ RM, PENTRU A OBȚINE ASISTENȚA MACROFINANCIARĂ RĂMÂN DOAR PE FOAIE

Una dintre acțiunile ce se includ în memorandumul cu UE privind asistența macrofinanciară (AMF) de 100 de milioane de euro, nu a fost realizată de autoritățile din Republica Moldova. Mai exact este vorba de acțiunile ce țin de întreprinderile de stat, informează de unimedia.info.
Din cele peste 800 de întreprinderi de stat și municipale existente în Moldova, care ar fi trebuit să fie supuse auditului legal (obligațiune asumată în acțiunea 3 din memorandumul privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro), doar 23 (sub 3%) vor cade sub incidența legislației aprobate la sfârșitul anului 2017, se arată într-un studiu elaborat de Centrul de Politici și Reforme.
„Pentru a spori transparența și responsabilitatea întreprinderilor de stat, Parlamentul va adopta o nouă Lege privind întreprinderile de stat și municipale care va introduce audituri legale a situațiilor financiare anuale cu obligativitatea publicării rapoartelor de audit și situațiilor financiare pe paginile electronice ale întreprinderilor de stat și a Agenției Proprietății Publice”, se arată în memorandumul semnat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Pentru realizarea primelor 10 acțiuni din 28 (aceasta fiind una dintre ele), Uniunea Europeană a promis că va oferi Moldovei prima tranșă din asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro.
De la începutul anului 2018, reprezentanții autorităților dau asigurări că primele 10 acțiuni au fost îndeplinite.
Întreprinderile de stat sunt o sursă de ineficiență, corupție, nepotism și conflict de interese. Astfel, Republica Moldova, în persoana lui Pavel Filip, a promis Uniunii Europene că în întreprinderile de stat și municipale vor fi introduse reguli de audit obligatoriu, iar rapoartele independente de audit vor fi publicate online. Acest fapt ar crește transparența întreprinderilor de stat și municipale și ar reduce corupția din acestea, astfel asigurând că interesul public este protejat.
Ce s-a întâmplat, de fapt:
În 23 noiembrie 2017 este adoptată legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală care ar fi trebuit să execute acțiunea dată. Totuși, potrivit legii adoptate, cerințele formulate  în memorandum  se vor aplica doar întreprinderilor mijlocii, mari și de interes public (articolul 11).
În 23 decembrie este semnat, la Bruxelles, Memorandumul AMF. „Ca să fiu sincer, mie îmi plac condiționalitățile. E mult mai ușor de activat atunci când îți asumi anumite lucruri și știi exact ce ai de făcut”, a declarat Pavel Filip.
În 15 decembrie 2017 este votată legea contabilității, care definește criteriile întreprinderilor mici, mijlocii și mari (articolul 4), conform cărora legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală va impune obligativitatea auditului.
Urmare a aprobării acestor două legi, acțiunea 3 nu se extinde asupra întreprinderilor calificate în legea contabilității drept „întreprinderi mici”. Pentru a fi considerată întreprindere mică, o companie poate să depășească maximum un indicator din trei de mai jos:
63,6 mln de lei active
127,2 mln de lei vânzări
50 angajați

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"