NordNews
Avem ce spune

De pe 15 octombrie, cetățenii Republicii Moldova vor putea descărca noile certificate COVID-19

De pe 15 octombrie, cetățenii moldoveni vor putea descărca online certificatul COVID-19, care include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. Modelul acestuia a fost aprobat vineri, 8 octombrie, în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) și va fi emis prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de evidență al vaccinării împotriva COVID-19”, în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare, anunță Ministerul Sănătății (MS).

Certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță, pe perioada pandemiei COVID-19, susțin autoritățile din sănătate.

Documentul va putea fi descărcat gratuit și va fi disponibil în limbile română/engleză.

„Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat. Totodată, la prezentarea Certificatului COVID, cetățenii vor trebui să demonstreze deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia”, anunță MS.

Certificatul COVID eliberat pe teritoriul altui stat, în baza modelului țării emitente, trebuie să fie prezentat în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menționate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în Republica Moldova, în limbile română sau rusă.

De asemenea, potrivit noii hotărâri CNESP din 8 octombrie curent, toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public.

Conform deciziei CNESP din 8 octombrie curent, autorităţile din domeniul ordinii publice și organelor cu funcții de control vor intensifica supravegherea respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 atât în cazul persoanelor fizice, cât și juridice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"