NordNews
Avem ce spune

De Ziua Independenței, a fost lansat Centrul pentru monitorizarea și combaterea amenințărilor hibride

Facem asta, având încredere în viitorul țării și al cetățenilor noștri, credem în gândire critică, educație și viitor fără război hibrid… Facem asta pentru a vă arăta cine sunt oamenii, organizațiile și instituțiile media care ne manipulează, cum o fac și cum vă puteți proteja de provocările hibride.

Facem asta, pentru că …
–       Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
–       Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate.
–      Teritoriul Republicii Moldova este inalienabil, iar Frontierele țării sunt consfințite, respectându-se principiile şi normele unanim recunoscute ale dreptului internațional.
–       Democrația în Republica Moldova se exercită în condițiile pluralismului politic, care este incompatibil cu dictatura şi cu totalitarismul.
–       Republica Moldova și-a proclamat neutralitatea sa permanentă și nu admite dislocarea trupelor militare ale altor state pe teritoriul său.
–       Republica Moldova este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetățenilor săi.
–       Devotamentul față de țară este sacru, iar Apărarea Patriei este un drept şi o datorie sfântă a fiecărui cetățean.
–       Constituția Republicii Moldova este Legea Supremă.
–       Vrem ca societatea Republicii Moldova să fie educată, să gândească liber și critic.
–       Mai avem partide politice corupte și partide politice finanțate din Federația Rusă.
–       Avem politicieni corupți și fără integritate care continuă să fie aleși în funcții de stat.
–       Fracțiunea PSRM zboară in-corpore la Moscova imediat după alegeri.
–       Zinaida Grecenîi este primul preşedinte de Parlament al Republicii Moldova care a ținut un discurs în Duma de Stat.
–       Președintele Republicii Moldova zboară cu avionul Gazprom.
–       Vulnerabilitățile de securitate ale Republicii Moldova depășesc toate limitele posibile.
–       Forțe militare ale Federației Ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova.
–       Cetățenii noștri din Transnistria au fost manipulați ca să fie împotriva Republicii Moldova.
–       Gazprom e unicul furnizor de gaze și vulnerabilizează securitatea energetică a Republicii Moldova.
–       Opt televiziuni retransmise din Rusia “fură” din piață de publicitate 70% din bani.
–       “Legea anti-propagandă” este insuficientă pentru a ne apăra spațiul informațional.
–       Din 1128 de ziare și reviste comercializate în Republica Moldova, 960 sunt în limba rusă, iar majoritatea sunt importate din Federația Rusă.
–       Primele trei cele mai citite ziare în Republica Moldova sunt “Komsomoliskaia Pravda”, “Makler” și “Argumenti i Fakti”.
–       Ziarul “Komsomoliskaia Pravda” are tirajul mai mare decât toate celelalte ziare din Republica Moldova luate împreună.
–       Sputnik manipulează publicul din Republica Moldova în limbile rusă, moldovenească și română.
–       Legislația de media trebuie perfecționată urgent.
–       Trebuie să avem mult mai mult conținut autohton în limba română.
–       Federația Rusă finanțează peste 100 de organizații, instituții media, formatori de opinie și partide din Republica Moldova.
–       Biserica Ortodoxă Rusă se implică în toate procesele electorale și este folosită în manipularea alegătorilor, deși cultele religioase sunt autonome și separate de stat.
–       Limba vorbită, etnia și istoria sunt folosite pentru a dezbina cetățenii, deși Republica Moldova este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetățenilor săi.
–       Sărăcia, corupția, manipulările și deprinderile cotidiene ne-au făcut să nu mai distingem limitele normalului și corectului.
–       Statul face prea puțin pentru a-și apăra cetățenii de propagandă, dezinformare, știri false și alte amenințări hibride.
–       Strategia Securității Informaționale a fost aprobată, iar statul nu o implementează.
–       Nu avem dezbateri publice și politice pe temele amenințărilor hibride, iar societatea trebuie apărată și protejată de propagandă, dezinformare și știri false.
–       E prea puțin patriotism.
–       Nu vrem război hibrid.
–       Pentru că …
Vom monitoriza zilnic propaganda, dezinformarea și știrile false din spațiul mediatic al Republicii Moldova, dar și de peste hotare care vizează țara și cetățenii noștri. Vom arăta și explica public cine sunt oamenii, organizațiile și instituțiile media care ne manipulează prin provocări hibride, dar și temele pe care le promovează. Vom analiza fenomenele hibride, vom prezenta opiniile experților internaționali și din Republica Moldova.
Vom avea o bibliotecă a documentelor și cercetărilor naționale și internaționale care vizează amenințările hibride. Vom transmite periodic alerte publice cu tentativele de diseminare a propagandei, dezinformărilor sau a știrilor false, iar săptămânal o să vă oferim un newsletter cu multe informații despre cine, cum, ce, și de ce ne manipulează sau vrea să o facă.
Facem toate astea, pentru că… vom aprecia să continuați împreună cu noi această listă și acest efort pe www.h1.md. Vom aprecia orice informație, gând, idee sau propunere, astfel ca lista de „pentru că…” să fie cât mai completă și cât mai scurtă.
La mulți ani, Republica Moldova !!!
La mulți ani, Cetățeni ai Republicii Moldova !!!
Echipa [email protected]

Acest proiect este realizat cu suportul

Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata