NordNews
Avem ce spune

De Ziua Libertății Presei, premierul Chicu mai degrabă critică mass-media decât o felicită

De Ziua Mondială a Libertății Presei, premierul a publicat un mesaj în care mai degrabă critică mass-media, decât o felicită, scrie tv8.md

În mesajul său, prim-ministrul a spus că pe parcursul anilor presa a devenit „o adevărată industrie” în care domină spiritul competiției, iar răspândirea accesului la internet a deschis oportunități nelimitate de informare și exprimare liberă.

Apreciez munca jurnaliștilor care sincer și necondiționat aduc adevărul în casele oamenilor. Trăim timpuri când industria presei a devenit producător de informații și competiția impune sursele media să caute modalități de a se evidenția pentru a capta atenția cititorilor.

Trăim timpuri când știrea a devenit marfă și producerea știrilor țintește tot mai mult în crearea istoriilor senzaționale, și tot mai puțin ține cont de adevăr sau relevanță.

În 1993 unul din obiectivele urmărite de presa liberă era eliminarea cenzurii, care determina dezinformarea societății prin limitarea accesului la informație. În timpurile noastre dezinformarea se face prin producerea zilnică a unui volum imens de informație, unde calitatea și veridicitatea știrilor suferă.

Această etapă a evoluției presei poate fi dedicată creării unui sistem de stimulenți care să determine creșterea calității și autenticității știrilor”, a spus Chicu în mesajul său.

Potrivit lui, astăzi lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului.

Cunoștințele și spiritul de observație pentru a înțelege domeniul examinat. Instinctul adevărului pentru a distinge bine hotarul între adevăr și minciună, și pentru a livra cititorului exclusiv adevăr.

Dragi jurnaliști, reporteri, redactori și toți ceilalți specialiști implicați în producerea știrilor, Vă felicit cu sărbătoarea profesională. Vă doresc inspirație pentru identificarea temelor social importante, energie pentru a ajunge la adevăr și un instinct puternic al adevărului”, a mai scris premierul.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertății Presei pe 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU. Astfel, a fost confirmată importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"