NordNews
Avem ce spune

Decizia Consiliului pentru Prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în cazul tânărului hărțuit în armată, după ce s-a aflat că este homosexual

Tânărul Marin Pavlescu, care anterior a acuzat, în spațiul public, că a fost hărțuit în armată, după ce s-a aflat că este homosexual, a fost hărțuit pe criteriul de orientare sexuală în procesul de îndeplinire a serviciului militar. Este principala constatare a Consiliului pentru Prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității după ancheta desfășurată de autorități în cazul tânărului, scrie zdg.md.

În context, Consiliul de discriminare recomandă Brigăzii nr. 2 să aducă scuze scrise lui Marin Pavlescu în legătură cu faptul că nu i-a asigurat protecția necesară împotriva hărțuirii pe motivul orientării sale homosexuale. Despre decizia Consiliului de discriminare a anunțat joi, 17 februarie, într-un mesaj pe Facebook, avocata tânărului, Doina Ioana Straisteanu.

Tot în decizia emisă, Consiliul pentru Prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a venit cu un set de recomandări către Ministerul Apărării în legătură cu unele acțiuni pe care trebuie să le întreprindă în cazul tânărului hărțuit în armată.

doc

La începutul lunii februarie,  Petru Corciun, Inspectoratul Militar al Ministerului Apărării, maior de Justiție, reprezentantul Ministerului Apărării în ancheta desfășurată în cazul tânărului, a declarat că declarația tânărului care a dezvăluit că este homosexual nu este „suficientă” pentru a proba acest fapt. „E o simplă declarație. Nimeni nu este dacă nu are probe”, a afirmat Corciun atunci. El a cerut în calitate de probe fie un certificat medical, fie probe intime care să confirme că Marin Pavlescu este homosexual. Acțiunile lui Corciun au fost contestate de Ministerul Apărării.

În luna noiembrie 2021, Marin Pavlescu făcea public un mesaj video în care anunța că nu vrea să se întoarcă în armată, după ce acolo s-a aflat despre identitatea sa sexuală, iar el nu se mai simte în siguranță, pentru că este zilnic hărțuit. Totodată, el spunea că își asumă consecințele și înțelege că acțiunile sale vor fi apreciate ca dezertare.

Ulterior, Ministerul Apărării a declarat că s-a autosesizat pe marginea acestui caz și că a fost pornită o anchetă internă, lucru despre care a anunțat avocata tânărului, Doina Ioana Străisteanu.

ZdG a discutat cu Marin Pavlescu despre contextul în care s-a aflat despre identitatea lui sexuală, despre viața în armată, dar și despre ce ar vrea să facă mai departe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"