NordNews
Avem ce spune

Decizia CSJ în cazul circularei CEC, care interzice partidelor să finanțeze campania electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis vineri, 25 septembrie, anularea încheierii din 21 septembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău și restituirea cauzei de contencios administrativ intentată la contestațiile depuse de către Partidul Politic „Partidul Liberal Democrat din Moldova” și Partidul Politic „Partidul Liberal” (Mișcarea Politică Unirea) împotriva Comisiei Electorale Centrale cu privire la anularea circularei CEC „despre modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020” nr. 2796 din 15 septembrie 2020 spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată, scrie zdg.md.

Magistrații consideră că încheierea din Curții de Apel Chișinău este neîntemeiată.

„Partea introductivă a circularei CEC nr. 2796 din 15 septembrie 2020 rezultă cert că prevederile acesteia se referă inter alia și la partidele politice, iar în cazul în care acestea consideră necesar de a revendica un drept, ce li se încalcă prin efectele circularei, pot înainta acțiunea în instanţa de judecată.

La caz, din memoriul cererii de chemare în judecată rezultă indubitabil că reclamanții Partidul Politic „Partidul Liberal” și Partidul Politic „Partidul Liberal Democrat din Moldova” au invocat că circulara CEC nr. 2796 din 15 septembrie 2020 îngrădește dreptul partidelor politice să participe în alegeri ca concurent electoral în susținerea candidatului său”, este menționat în decizie.

La 21 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibile contestațiile cu privire la circulara emisă de Comisia Electorală Centrală (CEC) care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală.

Circulara emisă la 16 septembrie, în care este stipulat expres că, în cazul alegerilor prezidențiale, partidele politice nu au calitate de concurent electoral, iar în cazul susținerii financiare plafonul de donații din partea partidelor este egal cu cel al persoanelor juridice, a stârnit un șir de nemulțumiri și acuzații din partea mai multor forțe politice în adresa instituției electorale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata