NordNews
Avem ce spune

Decizia CSJ privind solicitarea avocaților lui Șor de a strămuta judecarea cauzei de la Curtea de Apel Cahul

Apărarea lui Ilan Șor a venit cu o nouă solicitare de strămutare a judecării cauzei în care figurează liderul partidului „Șor”. Avocații susțin că judecătorii de la Curtea de Apel Cahul sunt supuși presiunii politice, iar clientul lor nu are parte de un proces echitabil. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au decis însă și de această dată să declare neîntemeiată solicitarea apărării, scrie tv8.md.
Noii avocați ai lui Ilan Șor au depus o cerere de strămutare a judecării cauzei lui Ilan Șor, motivând că după 23 mai au apărut noi circumstațe care influențează situația factologică. Potrivit acestora, membrii completului de judecată care examinează cauza liderului partidului „Șor”, sunt supuși „presiunii publice”. Totodată, apărarea susține că judecătorii întreprind acțiuni de a grăbi judecarea cauzei prin neacordarea apărării a termenului suficient pentru pregătire.
Colegiul penal CSJ a decis însă să respingă această cerere de strămutare, precizând că cele arătate de avocați nu cad sub incidența temeiurilor de strămutare a unei cauze penale, or în cereri nu sunt indicate argumente concrete ce ar confirma faptul necesității dispunerii strămutării cauzei.

Totodată, potrivit magistraților, strămutarea cauzei la această etapă a procesului penal, ar genera încălcarea termenelor rezonabili de judecare, ori prin desemnarea unei noi instanțe, toate acțiunile procesuale ar urma să fie reluate de la etapa inițială.

Prin urmare, magistrații de la CSJ au decis să declare neîntemeiate solicitările avocaților.
Amintim că, în avara anului 2017, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Ilan Șor la 7 ani şi 6 luni de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Acesta a fost acuzat în frauda bancară, iar procurorii motivau că ar fi cauzat un prejudiciu de cinci miliarde de lei Băncii de Economii a cărei președinte a fost înainte ca banca să falimenteze.
Procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru Ilan Șor, dar prima instanță a dictat doar 7 ani și jumătate de detenție. Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, pentru că sentința urma să intre în vigoare din momentul în care decizia va deveni definitivă.
Ilan Șor se afla sub control judiciar, având interdicția de a părăsi ţara, dar a reușit să fugă din R. Moldova în vara anului trecut, imediat ce democrații au fost înlăturați de la guvernare.
Ilan Șor a fost anunțat în cautare internațională de către Interpol. Ultimele informații arată că acesta s-ar afla în Israel. Șor și-a păstrat și mandatul de deputat, chiar dacă lipsește de la ședințele Parlamentului. Periodic, apare în live-uri pe Facebook în care transmite diverse mesaje alegătorilor săi și critică guvernanții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"