Numărul de persoane infectate cu COVID-19 anunțat de autorități este „o glumă”, în realitatea numărul celor infectați este mult mai mare în R. Moldova. Declarația a fost făcut de către fostul director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, recent demis din funcție, scrie deschide.md
Ciubotaru a declarat că numărul mic de cazuri confirmate anunțat de autorități este din cauza numărului mic de teste făcute.  „Cu cât mai multe teste faci, cu atât mai multe cazuri depistezi”.

177 de cazuri confirmate – e o glumă, sunt mult mai mulți, dar noi nu știm. La noi se testează doar cei care întrunesc caracteristicile de caz, vorbesc de temperatură, rinoree, dureri de cap și dureri în piept. Dacă nu ai chestiile astea nu se face testul. Păi să știți că 30-35 la sută din cei infectați nu au absolut nicio simptomă, sunt sănătoși tun. Ei sunt mulți, noi nu știm pur și simplu. (…) Cei din zona de risc, medici, jurnaliști, șoferi de troleibuz, taxatori, trebuie testați și nu doar o dată, ci periodic”, a declarat Ciubotaru în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postu de leleviziunea TV8. 

Acesta a menționat că în condițiile respective, o problemă majoră este lipsa de teste. „Americanii au foarte mulți bani, dar teste tot nu au de unde cumpăra și nici măști”, a spus Ciubotaru.
Medicul a mai menționat că Germania a înregistrat un număr mic de decedați în raport cu numărul mare de infectați, pentru că au făcut foarte multe teste. „Eu am lucrat cinci ani în Germenia. Nemții până nu fac, nu vorbesc. Au făcut un număr enorm de teste”, a spus el.
Dacă R. Moldova ar intenționa să cumpere mâine 100 de mii de teste, sunt slabe șansele, fiindcă „producătorii se sufocă”, a spus Ciubotaru.