NordNews
Avem ce spune

Demis a doua oară. Cine ar putea fi noul director S.A „RED-Nord” și prin ce s-a remarcat?

Directorul celui mai mare distribuitor de energie electrică din nordul R. Moldova, S.A ,,Rețelelor Electrice de Distribuție Nord”, a fost demis din funcție din a doua încercare. Este vorba despre Romeo Lopotencu. Decizia a fost făcută public, prin intermediul unui comunicat al Agenției Proprietății Publice (APP), în care se menționează despre ,,inadmisibilitatea recursului domnului Romeo Lopotenco privind restabilirea în funcția de director general al S.A ,,Rețelele Electrice de Distribuție Nord”. În același document, instituția vine cu o solicitare privind ,,examinarea desemnării în calitate de director general interimar a domnului Viorel Corbu”, care este director tehnic al companiei. 

Decizia a fost păstrată și de Curtea de Apel Bălți, acolo unde Lopotencu a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva SA ,,Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, prin care a solicitat anularea ordinului de concediere din 15 ianuarie 2021, semnat de directorul tehnic al SA ,,Red Nord”.

,, Conducându-se de prevederile art. 385 lit. c) Codul de procedură civilă, Colegiul Civil și de Contencios Administrativ al Curții de Apel Bălți DECIDE: Respinge integral cererea de chemare în judecată depusă de Lopotencu Romeo către SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, intervenienți accesorii Prisacari Vitali, Agenția Servicii Publice și Consiliul SA „Red-Nord” privind anularea ordinului de concediere nr.27-C din 15.01.2021, constatarea nulității punctului 4 din procesul-verbal nr. 1/2021 al ședinței Consiliului SA „Red-Nord” din 14.01.2021, restabilirea în serviciu și încasarea plăților pentru lipsa forțată de la locul de muncă. Decizia este definitivă, fiind cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de două luni de la comunicare, prin intermediul Curții Supreme de Justiție.”

Curtea Supremă de Justiție a considerat inadmisibil și neîntemeiat recursul lui Romeo Lopotencu.

,,Cursul trebuie să fie efectiv, adică să fie capabil să ofere îndreptarea situației prezentate în cerere, să posede puterea de a îndrepta în mod direct starea de lucruri, trăsătură distinctivă care nu este evidențiată în cererea de recurs înaintată de Lopotencu Romeo, prin intermediul avocatului Paladii Andrian”, scrie în decizia emisă de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție.

,,Se consideră inadmisibil recursul declarat de Lopotencu Romeo, prin intermediul avocatului Paladii Adrian. Încheierea este irevocabilă.”

Noul director  general interimar, Viorel Corbu a intrat în vizorul jurnaliștilor de la NordNews, în primăvara anului trecut, în cadrul unei investigații jurnalistice cu titlul: DOC// La „RED-Nord” și tichetele de masă s-ar da cu „otkcaturi”.

Atunci, un agent economic acuza factorii de decizie de la RED-Nord, printre care și Viorel Corbu că ar fi organizat o licitație trucată pentru achiziționarea tichetelor de masă cu un buget de milioane de lei. Administrația RED-Nord ar fi favorizat un agent economic cu care ar fi avut interese directe. Unul dintre participanți la licitația respectivă a sesizat și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), dar instituția a restituit contestația fără examinare în fond.

De asemenea, pe numele lui Viorel Corbu au fost depuse plângeri la Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție. În documentele cu pricina, Corbu este învinuit de un fost angajat de abuz în serviciu, fapt care a provocat pagube întreprinderii. În urma examinării plângerilor, Procuratura Anticorupție a refuzat să inițieze procedura de urmărire penală.

Vedeți mai jos Ordonanța:

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2021, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Viorel Corbu  și soția sa au luat două credite, unul de 150 000 de lei și altul de 100000de lei  pe care trebuie să le restituie până în 2023, cu o rată a dobânzii de 11%, respectiv 2 %.

Romeo Lopotencu a fost restabilit în funcția de director al Întreprinderii de Sat S.A Rețele Electrice de Distribuție NORD (RED-NORD) la 16 septembrie 2021. În aprilie, Romeo Lopotencu a declarat că a fost demis din funcția de director al companiei „RED-Nord” la indicația lui Alexandru Dodon.

,,- Ca să înțelegeți, eu cred că sunt un om incomod pentru puterea care nu are intenții bune. Eu am fost demis din mai multe considerente. Prima – incapacitatea de a negocia pentru promovarea ilegală a unor companii la licitații. A doua – incapacitatea de a negocia pentru promovarea persoanelor incompetente și nepregătite din sistemul energetic. Eu toată viața mea trăiesc cu sistemul energetic. Lucrez aici și trăiesc. Ca să înțelegeți, mie îmi pasă cine vine să lucreze aici. De asta am decis că în Red-Nord sunt oameni capabili de a administra, numai că trebuie să le dai posibilitatea – oameni care lucrează acolo, oameni care cunosc procesul tehnologic… eu nu cred în administratori care vin să administreze o companie, necunoscând procesul tehnologic, nici posibilitățile, nici detaliile, să spunem. Nu cred în așa administratori. Deci, al doilea motiv e că nu am posibilitate de a negocia pentru promovarea oamenilor – eu așa îi numeam acolo – politruci, în funcții de răspundere. Ăsta tot a fost un motiv. Când am înaintat schimbarea organigramei, eu am înaintat și persoanele pe care le-aș vedea în funcții-cheie. Și persoanele celea nu erau agreate de puterea actuală. Așa să înțeleg, că dacă factorul de decizie era la familia la care ne referim, înseamnă că ei nu agreau. Ei și cei care-i înconjoară. Ca să înțelegeți, acum când s-a făcut organigrama, vedeți ce oameni au venit în funcții-cheie, ca directori… Și a treia, investigațiile interne care le făceam în privința furturilor. Ele, așa să înțeleg, tot erau legate de finanțarea mai multor sau a unei persoane sau a unei formațiuni politice. Oricum, nu cred că mecanicul cela care fura câte 100 de mii pe lună își lua banii lui”, a declarat atunci pentru Ziarul de Gardă, Romeo Lopotencu.

Romeo Lopotencu declara anterior că, în perioada în care a condus unul dintre cei mai mari distribuitori de energie electrică din R. Moldova, fostul șef al Agenției Proprietăți Publice (APP) Ghenadie Țepordei, împreună cu Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui socialist al R. Moldova, l-ar fi „rugat” să falsifice licitații și să promoveze anumite companii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"