NordNews
Avem ce spune

Departamentul Trupelor de Carabinieri va fi transformat în Inspectoratul General al Carabinierilor

Departamentul Trupelor de Carabinieri va fi reorganizat, prin transformare, în Inspectoratul General de Carabinieri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unei hotărâri de guvern, aprobate ieri, 18 iulie. De asemenea, au fost aprobate Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea Inspectoratului General de Carabinieri, structura și organigrama acestuia, comunică moldpres.md.
Efectivul-limită al Inspectoratului General de Carabinieri va avea un  număr de 1187 de unităţi. Potrivit documentului, structurile principale de ordine şi securitate publică sunt Poliţia şi carabinierii, însă în activitatea acestora „se manifestă suprapuneri şi dublări de competenţe, fapt ce face dificilă organizarea şi desfăşurarea misiunilor”.
Potrivit autorilor proiectului, reformarea Trupelor de Carabinieri va fi o transformare a instituției într-o structură polițienească profesionistă cu statut militar, „modernă, eficace și eficientă, transparentă, capabilă să realizeze serviciul public de calitate în beneficiul comunității și să asigure nivelul înalt de siguranţă individuală şi colectivă la standarde europene”. Până în anul 2020 urmează să fie realizată o înlocuire progresivă a militarilor în termen cu personal profesionalizat. Obiectivul urmărit este ca până la finele anului 2020 ponderea militarilor angajați în bază de contract să ajungă treptat la 100%.
Potrivit Regulamentului aprobat de guvern,  Inspectoratul are misiunea de a apăra drepturile şi   libertăţile fundamentale ale persoanei prin executarea atribuţiilor de menținere, asigurare şi restabilire a ordinii publice, de prevenire şi descoperire a infracţiunilor şi contravenţiilor, de protecţie a obiectivelor de importanță deosebită, de prevenire și combatere a terorismului, de asigurare a regimului stării de urgenţă, de asediu sau de război.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata