Instituirea stării de urgență în sectorul agricol și eliberarea certificatelor de forță majoră ar crea un mai mare haos. O spune deputatul democrat Nicolae Ciubuc, conducătorul grupul de lucru pe domeniul agriculturii, creat de cele patru fracțiuni parlamentare ale PSRM, PDM, PAS și Platforma DA. Potrivit lui, ca urmare a discuțiilor cu reprezentanții Camerei de Comerț, s-a constatat că, în condițiile în care nu sunt stabilite niște reguli clare pentru susținerea producătorilor agricoli, instituirea stării de urgență este practic inutilă, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Nicolae Ciubuc a declarat că au avut loc discuții și cu reprezentanții sectorului bancar, ai întreprinderilor furnizoare de inputuri.
S-a constatat că starea de urgență, prin prisma contractelor cu agricultorii, practic nu rezolvă nimic. Și aceasta pentru că noțiunea de „forță majoră” nu include starea de urgență sau condițiile climaterice care sunt eligibile pentru sistemul de asigurări.
Deputatul a menționat că pe platforma parlamentară a fost discutată posibilitatea reeșalonării datoriilor pentru creditele accesate la bănci sau la instituțiile nebancare.

Acest lucru ar urma să se realizeze în două formule. Fie găsim consens prin semnarea unui acord interinstituțional – Guvernul, Banca Națională, instituțiile financiare bancare și nebancare și asociațiile producătorilor agricoli, prin care convenim asupra condițiilor de reeșalonare și restructurare. Fie la nivel de adoptare în plenul Parlamentul a unui proiect de lege, așa cum au fost astfel de practici în alte țări, exemplul României, unde prin lege s-a stabilit obligativitatea reeșalonării plăților la credite. Același lucru ni-l propunem să-l facem și noi”, a menționat Nicolae Ciubuc.

Cât ține de stabilirea vacanței fiscale, potrivit deputatului, au fost găsite soluții. Cu Ministerul Finanțelor s-a ajuns la înțelegerea să definitiveze propuneri concrete în acest sens.
Deputatul a mai spus că discuțiile pe această platformă vor continua. Acesta a chemat agricultorii la calm și să aibă răbdare, pentru că se lucrează la identificarea celor mai bune soluții.